Vöröslencse fasírt sóskakrémmel és serpenyős pitával

Vöröslencse fasírt sóskakrémmel és serpenyős pitával

1_voroslencse_soska.jpg

Az idei hatalmas sóskatermésnek köszönhetően újabb és újabb recepteket találunk ki hozzá. A savanyú sóska mellé kellett valami édes, ezért jött a lencse, méghozzá fasírt formájában, amihez a zöldfűszereket szintén a kertből szedtük.  Ha már készült egy „majdnem falafel”, akkor a pita sem maradhatott el. A lakto-vegetáriánus étrendbe is beleillő fogásban remekül összejöttek az ízek. A fasírt pikáns, intenzíven fűszeres, a joghurtos sóskakrém üde és friss. 

M.

2_voroslencse_soska.jpg

Hozzávalók:

A mártáshoz:

100 g megmosott, megtisztított friss sóska
1 gerezd fokhagyma
1 teáskanál mustár
50 g mascarpone
100 g görögjoghurt
méz

bors

A vöröslencse fasírthoz:

200 g vöröslencse (2 órára beáztatva)
fél fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál paradicsompüré
2 db piri piri paprika
friss petrezselyem zöldje
friss koriander
friss oregano

bors

A pitához:

250 g liszt (BL55)
165 g víz

Elkészítése:

A megmosott, vastag erétől megszabadított sóskát egy edénybe teszem, és rúdmixerrel pürésítem a gerezd fokhagymával.

3_voroslencse_soska.jpg

Hozzáadom a mustárt és a mascarponét.

4_voroslencse_soska.jpg

Ízesítem sóval, borssal és mézzel.

5_voroslencse_soska.jpg

Belekeverem a görög joghurtot (ehhez már nem használom a rúdmixert, mert nagyon folyóssá tenné a krémet), és felhasználásig hűtőbe teszem.

6_voroslencse_soska.jpg

A vöröslencsét 2 óráig áztatom, majd leszűröm.

7_voroslencse_soska.jpg

Aprítógépbe teszem a hagymával és a fokhagymával. Nem szükséges, hogy a keletkező massza teljesen homogén legyen, maradhatnak benne apró darabok.

8_voroslencse_soska.jpg

A lencsepüréhez adom az apróra vágott piri pirit és zöldfűszereket, valamint a paradicsompürét.

9_voroslencse_soska.jpg

Ízesítem sóval, borssal, és összekeverem.

10_voroslencse_soska.jpg

Egy teflon serpenyőben nagyon kevés olajat melegítek.

11_voroslencse_soska.jpg

Közepes lángon megsütöm a formázott lencsefasírtokat. (Ha vastagabbra csinálod, akkor lassabban kell sütni.) Egy alumínium forma segítségével alakítottam ki a képen látható cseppecskéket. Bármilyen alakzatú kiszúró is alkalmas lehet erre a feladatra.

12_voroslencse_soska.jpg

A kiszúróba kanalazok a masszából, a tetejét lesimítom, majd leemelem a kiszúrót.  A fasírtokat természetesen kézzel is megformázhatjuk, ha nem szeretnénk sokat bíbelődni vele.

13_voroslencse_soska.jpg

A fasírtok mindkét oldalát megsütöm.

14_voroslencse_soska.jpg

Ha elkészültek, akkor tálra szedem.

15_voroslencse_soska.jpg

A pitához tésztát gyúrok lisztből és vízből, só hozzáadásával.

17_voroslencse_soska.jpg

A tésztát 12 egyenlő részre osztom. Ezt a legegyszerűbb a képen látható módon megoldani. A tésztadarabokból 1-2 milliméter vastagságú kerek lapokat nyújtok.

18_voroslencse_soska.jpg

Forró, száraz serpenyőben sütöm meg.

19_voroslencse_soska.jpg

Sütés közben szépen felfújódik.

20_voroslencse_soska.jpg

Ha a pitával is elkészültem, kezdhetem a tálalást.

21_voroslencse_soska.jpg

Ha előételnek szeretném, akkor így:

1_voroslencse_soska.jpg

De meg is tölthetem a pitákat:

23_voroslencse_soska.jpg

Így kutyafuttában is rá lehet rabolni. Hammm.

24_voroslencse_soska.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük