A tengeri élőlények változatossága, színei, különleges formái már gyermekkoromban rabul ejtettek. Az összes Cousteau kapitány sorozatot láttam. Később nagy rajongója lettem a tengernek és a tengeri ételeknek. Természetesen az a legjobb, ha egy tengerparti halpiacon vásárolhatok be egy efféle ételhez, jobban mondva az lenne a legjobb. Ebben az esetben meg kellett elégednem a fagyasztott, itthon könnyen elérhető alapanyaggal. Egyszerűen nem tudtam ellenállni a jégbe fagyott, finom mütyűröknek, rákocskáknak, kagylócskáknak, polipocskáknak, tintahalacskáknak. Íme a recept.
W.
Hozzávalók:
350 g tenger gyümölcsei
150 g tengeri hal
2 fej hagyma
2 gerezd fokhagyma
10 szem koktélparadicsom
500 g házi paradicsompüré (lehet jó minőségű bolti is)
50 g fehérbor
friss oregánó
friss kakukkfű
friss majoránna
olívaolaj
só
bors
500 g penne
friss koriander a tetejére
A tésztát lobogó sós vízben megfőzöm. Nem főzöm szét, hogy kellemes rágási élményt nyújtson (al dente). Leszűröm, nem hűtöm ki, majd néhány csepp olívaolaj kerül rá.
Egy serpenyőben olívaolajat melegítek.
Megpirítom benne az apró kockákra vágott vöröshagymát.
Beleszórom a fokhagymát, enyhén lepirítom.
Belekerülnek a tengeri herkentyűk és a csíkokra vágott halfilé. Egy kicsit hagyom őket sisteregni, nem szabad sokáig főzni, mert kemény lesz.
Felöntöm a fehérborral.
Sózom és borsozom.
Beleöntöm a paradicsompürét.
Hozzáadom a félbevágott koktélparadicsomokat, egyet rottyantok rajta.
Végül a felaprított zöldfűszerek kerülnek bele.
Elkészült a ragu, a serpenyőből áradó gőzben egyesül a tenger illata, a paradicsom savanykás frissessége, a zöldfűszerek illóolajos aromája.
A tányérba kerül a még kellően meleg tészta.
Bőségesen teszek rá a paradicsomos tenger gyümölcsei raguból, a tetejére pedig friss koriandert szórok.