
Nagyon ritkán eszünk tésztát, de ha igen, akkor legtöbbször magunk gyúrjuk. A durumtésztát igen egyszerű elkészíteni, csak durumliszt és víz szükségeltetik hozzá, és hipp-hopp pihentetés nélkül készülhetnek a változatos alakzatok. A tészta formázásával lehet játszani, variálható a végtelenségig, ehhez a fogáshoz a gyorsan elkészíthető nyakkendő formát választottuk. Ez az egyszerű spenótos tésztaétel az ízek kavalkádjává vált a feta, a kesudió és a füstölt tyúktojás által.
M.

Hozzávalók:
250 g durumliszt
100 g víz
40 g vöröshagyma
80 g friss spenót
1 kis gerezd fokhagyma
100 g mascarpone
100 g tejföl
só
bors
olívaolaj
40 g feta
2 db füstölt tojás
néhány pörkölt, sós kesudió
Elkészítése:
A lisztből és a vízből tésztát gyúrok.

Lisztezett deszkán 1,5-2 mm vékonyra nyújtom.

Egy pizzavágó segítségével 2×2 cm-es négyzetekre vágom.

A tetejét lekenem vízzel, ez segíti a tészta összeragadását az összecsípéskor.

A kis négyzeteket középen összecsippentem, így alakítva ki a nyakkendő formát.

Ha nem használom fel rögtön, akkor meghintem pici liszttel, hogy ne ragadjanak össze, hagyom kicsit száradni, hűtőszekrényben napokig is várhatok a kifőzésével, ha előre kell valamiért dolgoznom.

A tésztát forrásban lévő sós vízbe szórom, és megfőzöm. A tésztában nincs só, így a vizet a szokottnál kicsit jobban meg kell sóznom.

Mivel friss tésztáról van szó, ezért hamar elkészül. Ekkor leszűröm, olajat löttyintek rá, átkeverem. Hideg vízzel ezúttal nem mosom át, hisz hamar a mártásba kerül. A tészta főzővizét félreteszem a mártáshoz.

Olajat melegítek.

Enyhén megpirítom benne az apróra kockázott vöröshagymát, majd a pici darabokra vágott fokhagymát is pirítom, körülbelül fél percig, vigyázva, hogy ne égjen meg.

A tészta főzővízéből öntök a hagymákra, kicsit forralom, hagyom, hogy megpuhuljanak.

Hozzáadom a mascarponét és a tejfölt.

Sózom, és borsozom.

Beledobom a friss spenótot, amit előzőleg megmostam. A szárait csak akkor távolítom el, ha nagyon vastagok.

A spenót néhány másodperc alatt összeesik, ilyenkor már borítom is bele a tésztát.

A tészta főzővizével beállítom a megfelelő állagot.

A tálalás során fetakockákat és néhány szem kesudiót szórok a tetejére, és rákerül a mennyei füstölt tyúktojás is.

