Meggyes barbecue csirke

Meggyes barbecue csirke

24_bbq_csirke.jpg

Ahelyett, hogy megvásárolnánk a flakonos barbecue szószt, érdemes megpróbálkozni az elkészítésével. Rengeteg receptet találni hozzá a neten, lehet kísérletezgetni. Ami elengedhetetlen az a füstös íz, amit nálunk a bacon által került bele, a hagyma és a fokhagyma. Pikánssá a dijoni mustár és a balzsamecet teszi. Fontos még, hogy az édes és a savanyú íz egyensúlyban legyen. Azért, hogy üdébb legyen a szósz friss paradicsomot és meggyet is tettünk bele. A végeredmény komplex, enyhén gyümölcsös ízvilágú szósz lett. Köretként remek hozzá az egyszerű  pirított patisszon és cukkini, mi a csirkéről leöntött szafttal készítettük.

M. 

Cukkinidzsungel, szőrös kis virágkezdeményekkel. Hát nem aranyos? Leszedtük az első gömbcukkininket!

cukkini2.jpg

Hozzávalók:

1 db csirke
friss kakukkfű
friss lestyán (csak néhány levél)
friss bazsalikom

bors
vaj

A szószhoz:

3 szelet bacon
2 teáskanál melasz
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
100 g friss, magozott meggy
3 db paradicsom
1 teáskanál dijoni mustár
2 teáskanál balzsamecet
2 db macskapecs paprika
3 ág oregánó
1 ág borsikafű
1 ág rozmaring
1 ág zsálya
100 g száraz fehérbor
víz

bors

A körethez:

cukkini
patisszon
friss kakukkfű
a csirkéből kisült szaft

bors

Elkészítése:

A csirkét félbevágom.

1_bbq_csirke.jpg

Sózom, és borsozom.

2_bbq_csirke.jpg

A fél csirkéket kivajazott tepsibe teszem bőrős felükkel felfelé úgy, hogy egy-egy maréknyi friss fűszer (kakukkfű, lestyán, bazsalikom) kerüljön alájuk.

3_bbq_csirke.jpg

Alufólia alatt sütöm 160 fokon 1,5 órát.

4_bbq_csirke.jpg

A bacont csíkokra vágom, lepirítom, majd rácsurgatom a melaszt.

5_bbq_csirke.jpg

Beleszórom a vöröshagymát, és lepirítom.

6_bbq_csirke.jpg

A fokhagymát is hozzáadom, és fél percig tovább pirítom.

7_bbq_csirke.jpg

A serpenyőbe kerül a magozott meggy.

8_bbq_csirke.jpg

Beleborítom a paradicsomot.

9_bbq_csirke.jpg

Ízesítem a mustárral és a balzsamecettel.

10_bbq_csirke.jpg

Sózom, és borsozom.

11_bbq_csirke.jpg

Fűszerezem a paprikával és a zöldfűszerekkel. (A fűszereket turmixolás előtt el fogom távolítani.)

12_bbq_csirke.jpg

Felöntöm a borral, és fél órán át főzöm. Ha szükséges, akkor időnként pici vízzel pótolom az elpárolgott folyadékot.

13_bbq_csirke.jpg

Eltávolítom a zöldfűszereket,  leturmixolom, majd egy szitán átpasszírozom.

14_bbq_csirke.jpg

Ha a csirke kellően megpirult, a belőle kisült szaftját átöntöm egy edénybe, és félreteszem. 

15_bbq_csirke.jpg

A csirkét bekenem a barbecue szósszal, és további 30 percet sütöm. A hőfokott feljebb veszem 180-ra, és a hőlégkeverést is bekapcsolom.

16_bbq_csirke.jpg15 perc után ismét átkenem a csirkét. A sütésnek ebben a fázisában a csirkét többször ellenőrzöm, hogy meg ne égjen rajta a mártás.

17_bbq_csirke.jpg

A körethez felszeletelem a patisszont és a cukkinit. Ha a zöldség zsenge, akkor nem kell meghámozni, és a magkezdeményeket sem kell eltávolítani.

18_bbq_csirke.jpg

A tökféléket sózom, borsozom, és csurgatok rájuk a csirke szaftjából. A szaft zsíros felső részét használom főleg.

19_bbq_csirke.jpg

Kakukkfüvet alátéve megpirítom a zöldséget.

20_bbq_csirke.jpg

Jól látszik milyen szépen rápirul a csirkeszaft a tökre.

21_bbq_csirke.jpg

Időnként hozzákanalazok még a csirkeszaftból.

22_bbq_csirke.jpg

Ha végeztem a zöldségekkel, akkor a serpenyőbe öntöm a maradék szaftot, és besűrítem. Ezt a tálaláskor a tökfélékre fogom csurgatni. 

23_bbq_csirke.jpg

A csirke gyönyörű színt kapott a rápirult házi barbecue szósztól, az íze fergetegesen üde, gyümölcsös, kellemesen csípős, a csirke szaftjával készített tökfélék pedig remekül illenek hozzá, ízesek, roppanósak, pirultak.

26_bbq_csirke.jpg

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük