Ahelyett, hogy megvásárolnánk a flakonos barbecue szószt, érdemes megpróbálkozni az elkészítésével. Rengeteg receptet találni hozzá a neten, lehet kísérletezgetni. Ami elengedhetetlen az a füstös íz, amit nálunk a bacon által került bele, a hagyma és a fokhagyma. Pikánssá a dijoni mustár és a balzsamecet teszi. Fontos még, hogy az édes és a savanyú íz egyensúlyban legyen. Azért, hogy üdébb legyen a szósz friss paradicsomot és meggyet is tettünk bele. A végeredmény komplex, enyhén gyümölcsös ízvilágú szósz lett. Köretként remek hozzá az egyszerű pirított patisszon és cukkini, mi a csirkéről leöntött szafttal készítettük.
M.
Cukkinidzsungel, szőrös kis virágkezdeményekkel. Hát nem aranyos? Leszedtük az első gömbcukkininket!
Hozzávalók:
1 db csirke
friss kakukkfű
friss lestyán (csak néhány levél)
friss bazsalikom
só
bors
vaj
A szószhoz:
3 szelet bacon
2 teáskanál melasz
1 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
100 g friss, magozott meggy
3 db paradicsom
1 teáskanál dijoni mustár
2 teáskanál balzsamecet
2 db macskapecs paprika
3 ág oregánó
1 ág borsikafű
1 ág rozmaring
1 ág zsálya
100 g száraz fehérbor
víz
só
bors
A körethez:
cukkini
patisszon
friss kakukkfű
a csirkéből kisült szaft
só
bors
Elkészítése:
A csirkét félbevágom.
Sózom, és borsozom.
A fél csirkéket kivajazott tepsibe teszem bőrős felükkel felfelé úgy, hogy egy-egy maréknyi friss fűszer (kakukkfű, lestyán, bazsalikom) kerüljön alájuk.
Alufólia alatt sütöm 160 fokon 1,5 órát.
A bacont csíkokra vágom, lepirítom, majd rácsurgatom a melaszt.
Beleszórom a vöröshagymát, és lepirítom.
A fokhagymát is hozzáadom, és fél percig tovább pirítom.
A serpenyőbe kerül a magozott meggy.
Beleborítom a paradicsomot.
Ízesítem a mustárral és a balzsamecettel.
Sózom, és borsozom.
Fűszerezem a paprikával és a zöldfűszerekkel. (A fűszereket turmixolás előtt el fogom távolítani.)
Felöntöm a borral, és fél órán át főzöm. Ha szükséges, akkor időnként pici vízzel pótolom az elpárolgott folyadékot.
Eltávolítom a zöldfűszereket, leturmixolom, majd egy szitán átpasszírozom.
Ha a csirke kellően megpirult, a belőle kisült szaftját átöntöm egy edénybe, és félreteszem.
A csirkét bekenem a barbecue szósszal, és további 30 percet sütöm. A hőfokott feljebb veszem 180-ra, és a hőlégkeverést is bekapcsolom.
15 perc után ismét átkenem a csirkét. A sütésnek ebben a fázisában a csirkét többször ellenőrzöm, hogy meg ne égjen rajta a mártás.
A körethez felszeletelem a patisszont és a cukkinit. Ha a zöldség zsenge, akkor nem kell meghámozni, és a magkezdeményeket sem kell eltávolítani.
A tökféléket sózom, borsozom, és csurgatok rájuk a csirke szaftjából. A szaft zsíros felső részét használom főleg.
Kakukkfüvet alátéve megpirítom a zöldséget.
Jól látszik milyen szépen rápirul a csirkeszaft a tökre.
Időnként hozzákanalazok még a csirkeszaftból.
Ha végeztem a zöldségekkel, akkor a serpenyőbe öntöm a maradék szaftot, és besűrítem. Ezt a tálaláskor a tökfélékre fogom csurgatni.
A csirke gyönyörű színt kapott a rápirult házi barbecue szósztól, az íze fergetegesen üde, gyümölcsös, kellemesen csípős, a csirke szaftjával készített tökfélék pedig remekül illenek hozzá, ízesek, roppanósak, pirultak.