Ricotta házilag

Ricotta házilag

5_ricotta.jpg

A házi sajtkészítés során keletkezett savót is nagyszerűen lehet hasznosítani. 10 liter tej esetében 8-8,5 liternyi marad meg a sajt 1 napos forgatása után. Kár lenne kiönteni, hiszen a savó fehérjében és ásványi anyagokban gazdag, és állítólag még a depresszióra is jótékony hatással van. Ami pedig a konyhai felhasználását illeti, tökéletes főzelékek, krém- és ragulevesek felöntéséhez, így sokkal gazdagabb lesz az étel íze, mintha vizet használnánk. Frissítő, gyümölcsös savóital olcsó, de nagyszerű alapanyaga is.

Első lépésben még kinyerjük a savóból a ricottát. Fontos, hogy édes alvasztású sajtok elkészítése után visszamaradt savóval működik csak a recept. 

W.

Hozzávalók:

8-8,5 liter édes alvasztású sajtok elkészítése után visszamaradt savó
100-120 g citromsav

 

Elkészítése:

A sajtkészítésből visszamaradt savót 90 fokosra melegítem, beleszórok 100-120 g citromsavat, elkeverem óvatosan.
1_ricotta.jpg
Megkezdődik a pelyhesedés, csak óvatosan mozgatom a savót. Ha jól láthatóan összeálltak a fehérjeszemcsék. Ha a savó, amiben úsznak átlátszó halványzöldes színű, elkezdhetem a csepegtetést.
2_ricotta.jpg
Egy szitára sűrű szövetet teszek, ebbe szedem a kicsapódott elegyet, fokozatosan lassan lecsepeg át a savó. Egy másik, hatékonyabb módszer is létezik erre, egy nagy méretű illatmentesen mosott szöveten szűröm át. Körülbelül 12 óra alatt kicsöpög belőle a felesleg. Én a szitás módszerrel szivattam magam, mert öblítőszagú volt minden nagyobb fehér szövetdarabom.:))
3_ricotta.jpg
A ricotta fennmarad a szöveten, a savót pedig további feldolgozás céljából elrakom, ebből készül majd a savóital.
4_1_ricotta.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük