A sztrapacska önmagában is bőven megállja a helyét a tányéron, de mi nem hagytuk ennyiben a dolgot, egy műanyaghenger segítségével formáztuk tornyocskává, megtámogattuk egy kis csirkepaprikással, és az extra uborkasaláta sem maradhatott el. Halmoztuk az élvezeteket, és a halomba keveredett az elkészítés öröme, és a nem elhanyagolható esztétikai élmény is.
W.
Hozzávalók:
400 g megpucolt krumpli
125 g rétesliszt
125 g finomliszt
2 db tojás
1/2 tojásfehérje
50 g (0,5 dl) víz
70 g füstölt szalonna
200 g juhtúró
60 g tejföl
só
bors
Elkészítése:
A szalonnát apró kockára vágom, és kipirítom, szűrő segítségével elválasztom a zsírjától. A szalonnapörcöt félreteszem.
Vizet forralok, amit megsózok.
Lereszelem a krumplit.
Hozzáadom a kétféle lisztet, a tojásokat és a sót.
Hozzáöntöm a vizet, és elkeverem.
Beleszaggatom a krumplis nokedli tésztát a forrásban lévő vízbe, néha belekeverek szaggatás közben is, ne ragadjanak össze.
Ha megfőtt, feljön a víz tetejére a galuska.
Leszűröm. (Az így megmaradt főzővizet nem öntöm a lefolyóba, hiszen tele van ízekkel. Főzelék vagy raguleves felöntéséhez alkalmasabb mint a víz.)
Néhány kanál szalonnazsíron lepirítom a megfőtt nokedlit.
Magas hőmérsékleten dolgozz, hogy piruljon és ne száradjon!
Ha kellően lepirult leveszem a tűztől, és hagyom hűlni egy kicsit, ráteszem a juhtúrót, a szalonnapörcöt.
Hozzáadom a tejfölt.
A félig felvert tojásfehérjével összeforgatom az egészet. (A tojásfehérje arra szolgál, hogy melegítéskor megszilárdulva majd összefogja a sztrapacska tornyaimat.)
Műanyag csőből kialakított hengerekbe rakom a sztrapacskát, amiket sütőpapírozott tányéron helyezek el, így könnyebben mozgathatom majd melegítés után.
Kicsit letömörítem, ne legyenek túl nagy üregek benne.
Mikrohullámú sütőbe teszem, átforrósítom, de vigyázok, hogy ne szárítsam ki. Ez körülbelül egy percet vesz igénybe. Ha több hengert melegítek egyszerre akkor a melegítési idő értelemszerűen növekszik.
Ha átmelegedett lehúzom róla a hengert, és tálalom.
Csirkepaprikás került mellé és rá a tányéron.
Szépen kiemelte a tányér síkjából az ínycsikladó csirkehúsaimat.