
A tavasz első hazai gyümölcse az eper, aminek jó kiegészítője a savakban, frissességben bővelkedő sóskaféle, a rebarbara, azaz a barbárok gyökere.
A rövid főzési időnek köszönhetően zamatos ízvilágú, élénk színű és beltartalmi értékeiben is gazdag, a gyümölcsdarabos és a krémes textúrát egyaránt magában hordozó lekvár az eredmény.

Hozzávalók:
700 g eper
200 g rebarbara
120 g cukor
fél lime leve
Elkészítése:
A rebarbarát meghámozom (a héját és a leeső darabokat nem dobom el), és egy centiméter széles karikákra vágom. Az epret kicsumázom, és érettségi szintjük alapján szétválogatom, negyedelem a szemeket.

A eper érettebb felét beleöntöm a fazékba.

Hozzáadom a cukrot.

Beledobom a rebarbara hámozásakor félretett héját.

2 perc főzés után rúdmixerrel pürésítem.

Szitán átpasszírozom.

Visszateszem melegedni, amikor felforrt, beleszórom a feldarabolt rebarbarát, majd 1 perc múlva belekerül az eper éretlenebbik fele, és további fél percig hagyom főni.

Hozzácsepegtetem egy fél lime levét.

Még forrón csatos üvegbe szedem.

Sterilizált üvegben, hűtőszekrényben hónapokig eláll.

