
Ezt a receptet még édesanyámtól tanultam, igazi családi recept. A köret is mindig ugyanez volt a tányéron, amikor készítette. A hús elomló, a krumplipüré krémes, a sült hagyma ropogós, ahogy kell. A redukálódott mártás komplex, savanykás ízvilágával kényezteti az ízlelőbimbóinkat. Egy születésnapi ebéd fő fogásaként készítettük el legutóbb, és a „csirkemell generáció” jeles képviselői sem hagytak meg egy falatot sem belőle.
W.
Hozzávalók:
1,5 kg marhacomb
100 g füstölt szalonna
6 fej vöröshagyma
1 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
1/8 közepes zellergumó
1,5 l száraz vörösbor
1 teáskanálnyi zsír (Kacsazsírt használtunk.)
100 g paradicsompüré
1 teáskanál őrölt babér
só
bors
Elkészítése:
Az apró kockára vágott szalonnát kipirítom.

Ráteszem a kockára vágott hagymát, és aranybarnára pirítom.

A marhacombot 7×5 centis darabokra vágom.

Egy serpenyőben kevés zsírt hevítek.

Ha kellőképpen felmelegedett, elősütöm a húsdarabokat. Erős tűzön dolgozom, ne párolódjanak át, csak egy pörzskérget sütök rájuk. Eközben enyhén sózom a húsdarabokat.

Tekerek rájuk borsot is.

A lekérgezett darabokat egy tálba szedem. A serpenyőt, amiben dolgoztam félreteszem.

Lereszelem a zöldségeket.

A húsok sütésére használt serpenyőben lepirítom azokat.

A vörösborból elforralom az alkoholt.

A lepirított zöldségeket felöntöm egy kis vörösborral.

A hagymás részbe beleteszem a paradicsompürét.

Belekerül az őrölt babér is.

Enyhén lepirítom.

Beleteszem a zöldséges részt.

Ráteszem a húsdarabokat.

Felöntöm a forralt vörösborral.

A lehető leglassabban főzöm 4-6 órán keresztül, a marha életkorától és tartási módjától is függ majd a főzési idő. Ha kellően puhának érzem a húsokat, kiszedem őket a szaftból egy tálra, és folpackal letakarom. A fazékban maradt szaftot rúdmixerrel egyneműsítem.

Vajjal, tejjel, kevés tejföllel lágy krumplipürét készítek.

A barna csiperkét vajon, sóval, pici borssal lepirítom.


Nincs más hátra, mint a tálalás.

Szándékomban áll egy másik alkalommal kicsit korszerűsített változatban elkészíteni marhapofából vagy szegyből.

ISTENI !!!! Kéremszépen, azt kell mondjam, hogy kiváló a recept. Elkészítettem, s nem tudtam betelni vele !!! Mennyei !!!! Köszönöm szépen a receptet. Én amúgy megrögzött húsevő vagyok, a húst hússal fogyasztom. Sok receptet kipróbáltam de ekkora sikere egynek sem volt…. Ki fogom próbálni disznó combbal is, biztosan azzal is nagyon finom lesz, s nem kell annyit főzni.
@Luka Levente: Nagyon örülünk, hogy ízlett. Nálunk is mindig nagy sikere van. 🙂
A receptet elolvasva Izgulva fogtam hozzá, kíváncsian várom az eredményt.Ha sikerült jól teljesíteni azt megírom,de ha nem akkor Mérgelődni fogok.De azt is megírom.Nagyon jónak tünik
a recept .