A kenyérsütés alkalmával mindig van lehetőség egy kis játékra. Ha van egy jól beállt receptünk, annak pici módosításával is alkothatunk valami újat. Érdemes próbálkozni. Mi ezúttal a liszt egy részét váltottuk ki szezámmaggal, és természetesen jól meg is szórtuk vele.
M.
Hozzávalók:
600 g liszt (BL80)
100 g szezámmag darálva
35 g élesztő
420 g víz
10 g só
10 g cukor
liszt a szóráshoz
szezámmag a szóráshoz
Elkészítése:
Az élesztőt elkeverem 100 g langyos vízzel.
Hozzáadom a cukrot.
Pici lisztet szórok a tetejére, majd langyos helyen duplájára kelesztem.
A maradék lisztből, a maradék vízből, a darált szezámmagból, a kovászból, a só hozzáadásával tésztát gyúrok. A vizet fokozatosan adom hozzá. A liszt minőségétől függően változhat a mennyiség, ami kell bele.
Jól kidolgozom. Lisztezett tálba teszem a tésztát, a tetejét megszórom pici liszttel.
Langyos helyen, egy konyharuhával letakarva a duplájára kelesztem.
A deszkát megszórom liszttel. A tésztát kettévágom, mert két kenyeret fogok sütni belőle.
Megformázom a kenyereket. A tésztát ujjbeggyel lazán, néhány mozdulattal téglalap alakúra nyomkodom, a széleit középre hajtom, és jól lenyomkodom, ezt a műveletsort háromszor végzem el.
Megfordítom a tésztát, és henger alakúra formázom.
Szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem a kenyereket, és vízzel permetezem a tetejüket.
Hagyom a duplájára kelni, majd bőségesen megszórom a tetejüket szezámmaggal.
Éles késsel ferde bemetszéseket ejtek a kenyér tetején. (Erre a célra a legalkalmasabb egy hagyományos borotvapenge, amit egy villa fogai közé fűzve biztonságosan lehet használni. A miénket most épp költözés miatt nem találtuk.
230 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tolom a kenyereket. Ilyenkor még spriccelek vizet a sütőtérbe.
15 perc elteltével visszaveszem a hőmérsékletet 210 fokra, és bekapcsolom a hőlégkeverést. Így sütöm a kenyereket további 20 percig.
A sütés utolsó fázisában maximumra állítom a hőfokot, és 5 perc alatt ropogósra sütöm a kenyeret.