Szezámos kenyér

Szezámos kenyér

1_szezam_kenyer.jpg

A kenyérsütés alkalmával mindig van lehetőség egy kis játékra. Ha van egy jól beállt receptünk, annak pici módosításával is alkothatunk valami újat. Érdemes próbálkozni. Mi ezúttal a liszt egy részét váltottuk ki szezámmaggal, és természetesen jól meg is szórtuk vele.

M. 

2_szezam_kenyer.jpg

Hozzávalók:

600 g liszt (BL80)
100 g szezámmag darálva
35 g élesztő
420 g víz
10 g só
10 g cukor
liszt a szóráshoz
szezámmag a szóráshoz

Elkészítése:

Az élesztőt elkeverem 100 g langyos vízzel.

2_kovasz.jpg

Hozzáadom a cukrot.

3_kovasz.jpgAnnyi lisztet keverek bele, hogy sűrű palacsinta tészta állaga legyen.

4_kovasz.jpg

Pici lisztet szórok a tetejére, majd langyos helyen duplájára kelesztem.

5_kovasz.jpg

A maradék lisztből, a maradék vízből, a darált szezámmagból, a kovászból, a só hozzáadásával tésztát gyúrok. A vizet fokozatosan adom hozzá. A liszt minőségétől függően változhat a mennyiség, ami kell bele.

3_szezam_kenyer.jpg

Jól kidolgozom. Lisztezett tálba teszem a tésztát, a tetejét megszórom pici liszttel. 

4_szezam_kenyer.jpg

Langyos helyen, egy konyharuhával letakarva a duplájára kelesztem.

5_szezam_kenyer.jpg

A deszkát megszórom liszttel. A tésztát kettévágom, mert két kenyeret fogok sütni belőle.

6_szezam_kenyer.jpg

Megformázom a kenyereket. A tésztát ujjbeggyel lazán, néhány mozdulattal téglalap alakúra nyomkodom, a széleit középre hajtom, és jól lenyomkodom, ezt a műveletsort háromszor végzem el.

7_szezam_kenyer.jpg

Megfordítom a tésztát, és henger alakúra formázom.

8_szezam_kenyer.jpg

Szilikonos sütőpapírral bélelt sütőlemezre teszem a kenyereket, és vízzel permetezem a tetejüket. 

9_szezam_kenyer.jpg

Hagyom a duplájára kelni, majd bőségesen megszórom a tetejüket szezámmaggal.

10_szezam_kenyer.jpg

Éles késsel ferde bemetszéseket ejtek a kenyér tetején. (Erre a célra a legalkalmasabb egy hagyományos borotvapenge, amit egy villa fogai közé fűzve biztonságosan lehet használni. A miénket most épp költözés miatt nem találtuk. 

11_szezam_kenyer.jpg

230 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tolom a kenyereket. Ilyenkor még spriccelek vizet a sütőtérbe.

12_szezam_kenyer.jpg

15 perc elteltével visszaveszem a hőmérsékletet 210 fokra, és bekapcsolom a hőlégkeverést. Így sütöm a kenyereket további 20 percig. 

13_szezam_kenyer.jpg

A sütés utolsó fázisában maximumra állítom a hőfokot, és 5 perc alatt ropogósra sütöm a kenyeret.

14_szezam_kenyer.jpgRácson kihűtöm.

1_szezam_kenyer.jpg

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük