Ebben a levesben az a nagyszerű, hogy szabadon variálható. Felhasználhatunk hozzá bármilyen zöldséget, ami éppen van otthon. Csupán arra kell figyelnünk, hogy a hozzávalók a puhulási sorrendjüknek megfelelően kerüljenek a fazékba.
M.
Hozzávalók:
1 evőkanál zsír
1 fej vöröshagyma
1 póréhagyma zöldje
200 g főtt, füstölt császárszalonna
2 gerezd fokhagyma
2 közepes szál fehérrépa
2 közepes szál sárgarépa
fél szál szárzeller
500 g fehér és barna csiperke vegyesen
1 liter zöldség alaplé (helyettesíthető húsalaplével vagy vízzel is)
só
bors
petrezselyem és újhagyma zöldje a díszítéshez
Elkészítése:
Egy fazékban felolvasztom a zsírt.
Beleszórom egymás után az összetevőket, és mindegyiket hagyom lepirulni. A vöröshagymával kezdek.
Következik a póréhagyma feldarabolt zöldje.
A csíkokra vágott szalonna jön.
Belekerül a felaprított fokhagyma.
Hozzáadom a fehérrépát.
Néhány perc múlva a sárgarépát.
A negyedekre vágott gomba is a fazékba kerül.
Felöntöm az alaplével. Hagyom felforrni.
Beleszórom az apró kockákra vágott szárszellert.
Ha szükséges, sózom.
Borsozom. A levest néhány percig főzöm még, de csak addig, hogy a zöldségek roppanósak maradjanak benne.
Petrezselyem és újhagyma zöldjével frissítem.