Havonta több alkalommal sütünk mi magunk kenyeret ahelyett, hogy boltban vennénk meg. Egyrészt nagyon szeretünk kísérletezni, másrészt így nem kerül bele semmi olyasmi, amit nem szeretnénk. Ez az egyik kedvencünk. Lenes belül, lenes kívül, sőt még joghurt is került a tésztájába.
Hozzávalók:
100 g őrölt lenmag
300 g finomliszt
300 g rétesliszt
35 g élesztő
240 g víz
180 g joghurt
10 g só
10 g cukor
lenmag a szóráshoz
Elkészítése:
Az élesztőt elkeverem a víz felével.
Hozzáadom a cukrot.
Annyi lisztet szórok bele, hogy sűrű palacsinta tészta állaga legyen.
Pici lisztet szórok a tetejére, majd langyos helyen duplájára kelesztem.
Összeállítom a tésztát a őrölt lenmagból, a kétféle lisztből, a kovászból, a joghurtból és a maradék vízből, és a sót is hozzáadom.
Letakarva a duplájára kelesztem.
Ha megkelt, két kenyeret formázok belőle.
Lespriccelem vízzel a kenyereket, és langyos helyen ismét a duplájára kelesztem.
Megszóróm lenmaggal.
Éles késsel ferde bemetszéseket ejtek a kenyér tetején.
230 fokra előmelegített sütőbe (alul-felül sütés) tolom a kenyereket. Ilyenkor még spriccelek vizet a sütőtérbe. 15 perc elteltével visszaveszem a hőfokot 210-re, és bekapcsolom a hőlégkeverést, így sütöm további 20 percig, majd 5 percig maximum hőfokon. Ha megsült, rácson kihűtöm.