Házi cavatelli márványsajtos mártásban,  libamellel

Házi cavatelli márványsajtos mártásban, libamellel

27_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Nemrégiben meghívást kaptunk egy kiváló olasz étterembe, a Krizia-ba, ahol Graziano Cattaneo séf bemutatta, hogy ő hogyan szokott házi durum tésztát gyúrni, könnyed eleganciával pederedtek, csavarodtak, formálódtak a kezei alatt a különféle autentikus olasz tésztaféleségek. A látottak alapján mi is kedvet kaptunk a házi tésztakészítéshez. Két jó barátunkat hívtuk át vendégségbe, egy kis fotós továbbképzéssel, iszogatással egybekötött főzőcskézésre, a Citromdisznó nem állhat meg, így együtt játszottunk a tészta formázásával. Ehhez a márványsajtos, libamelles fogáshoz végül  cavatellit készítettünk.

Hozzávalók:

A tésztához:

250 g durumliszt
100 g víz

A szószhoz:

kevés olívaolaj
20 g vöröshagyma
fél deci száraz fehérbor
150 g tejszín
30 g márványsajt
1 ág oregánó

A ropogóshoz:

60 g kenyér
olívaolaj
1 ág oregánó

A libamellhez:

1 db libamell

A tálaláshoz:

kevés márványsajt
néhány levél oregánó
begónia

A tészta készítése:

A lisztet a robotgép üstjébe teszem.

1_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Hozzáöntöm a vizet.

2_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Pár pillanat, és kész is a formázásra kész tészta. (A tésztagyúrás művelete könnyedén kivitelezhető kézzel is.)

3_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

A tésztából egyenletes vastagságú rudakat sorok.

4_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Felvágom egyforma darabokra.

5_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

A tenyeremben ujjbeggyel megformázom a jellegzetes cavatelli alakzatot. (A cavatelli szó jelentése: „kiváj” ez jól jellemzi a mozdulatot amivel kialakítom a kívánt formát.)

6_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Szépen gyülekeznek a kész tésztácskák. Az így elkészült tészta lefóliázva, hűtőszekrényben néhány napig eltartható.

7_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

A szósz készítése: 

8_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Kevés olívaolajat löttyintek egy serpenyőbe. 

9_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Enyhén megpirítom az apró kockára vágott hagymát.

10_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Kevés fehérborral megöntözöm.

11_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Beleöntöm a tejszínt is.

12_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Belemorzsolom a márványsajtot.

13_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Oregánó leveleket csipkedek bele. Összeforralom és félreteszem. Később a tészta főzővízéből öntök hozzá, ha nagyon besűrűsödne.

14_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

A ropogós készítése:

A házi formakenyérből vékony szeleteket vágok, azt vékony csíkokra vágom, majd felkockázom.

15_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Kevés olívaolajjal és vágott oregánóval tepsibe teszem.

16_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Sütőben, 160 C fokon, hőlégkeveréssel aranybarnára pirítom. Ez 6-8 percet vesz igénybe.  

17_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

A tészta megfőzéséhez vizet forralok, amit sózok. (A tésztába nem került só, így a víz sózásánál ezt figyelembe kell venni.)

18_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

A megfőtt tésztát leszűröm

19_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Beleforralom a szószba.

20_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

A libamell elkészítése:

A libamell bőrös felét apró kockásra bevagdosom, ügyelve arra hogy a mellhúsig soha ne jusson el a kés.21_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Sózom mindkét oldalát, a kockázott bőrbe bele is simítom a sószemcséket. 

22_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Egy serpenyőben megkezdem a sütését, természetesen a bőrös felével lefelé. 

23_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Néhány perc múlva átfordítom, akkor lesz szép, ropogós ha kellően kisütöm a zsírját, és ezt a sütés félidején le is öntöm róla, nem szabad túlsütni.

24_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Tálalás előtt 1 percig pihentetem, és 1 cm vastag szeletekre vágom.

25_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Következhet a tálalás. A szósszal összeforralt tésztát a tányérra szedem, rámorzsolok még egy kis márványsajtot, oregánó leveleket vágok rá, rászórom a ropogóst, elhelyezem rajta a libamell szeleteket.

26_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Igazán jól harmonizálnak az ízek a tányéron, egy savanykás tónusú begóniavirággal színesítettük meg az ételt.

Főzzétek meg Ti is!  Ha nincs türelmetek, esetleg időtök elkészíteni egy házi tésztás ételt, akkor irány Graziano mester étterme, a Krizia.28_hazi_durum_teszta_marvanysajtos_libamelles.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük