Egy Lettországból származó jó barátunk jött el hozzánk vendégségbe, és meglepett minket rengeteg lett csokoládéval, chips-szel és két üveg jóféle vodkával, no meg egy ötlettel. Az ötlet a következő volt: készítsünk egy bundázott csirkefilét kenyérmorzsa helyett chipsmorzsával. Az eredmény fergetegesen ropogós, ízes rántott csirke lett. Megtuningoltuk még egy kis csirkebőrchips-szel és porcsin salátával, egy kis újkrumpli is került mellé csak úgy héjában megsütve.
W.
Hozzávalók:
A rántott csirkéhez:
1 db csirke kifilézett melle és combjai és a bőre a csirkebőr chipshez
100 g liszt
250 g chips (Füstölt sonkás, tejfölös, snidlingeset használtunk.)
4 db tojás
repceolaj a sütéshez
A salátához:
2 marék jégsaláta levél (Épp most lett szüretelhető a kertben.)
2 marék porcsin (A második szüretből jutott ebbe a salátába, csak terem, mint a gyom.)
6 db sárga koktélparadicsom
6 db piros koktélparadicsom
A vinaigrette-hez:
30 g fehér balzsamecet
40 g dijoni mustár
100 g olívaolaj
só
bors
20 g méz
néhány szem újkrumpli
Elkészítés:
A csirkebőröket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.
Ráhelyezek egy újabb sütőpapírt.
Lesúlyozom egy jénai tetővel.
200 fokon sütöm 20-30 percig, néha megnézem, nehogy túlsüljön.
Ha megsült leveszem a jénait és a papírt.
Sózom, és félreteszem.
Tökéletesen ropogós és áttetsző lett, gyönyörű:
Aprítógépbe teszem a chips-et.
Közepesen finomra darálom.
A megszokott módon, a csirkehús szeleteket lisztbe mártom.
Utána felvert tojásba.
Következhet a chipsmorzsás réteg.
Szépek ugye?
180 fokos repceolajban aranybarnára sütöm őket.
Ha megsültek, papírszalvétán lecsepegtetem a felesleges olajat.
Elkészítem a salátaöntetet. Az ecetet a mustárt és a mézet elkeverem, folyamatos keverés mellett belecsurgatom az olívaolajat.
Sózom.
Borsozom.
A saláta alapanyagait egy edénybe teszem.
Rácsurgatom a salátaöntetet.
Összekeverem.
A tálalás következik. A tányérra helyezem a salátát.
Melléteszem a sütőben megsütött és elfelezett újkrumplikat, a chipsbundás csirkeszeleteket, és megkoronázom a csirkebőrchips-szel.
Épp ma vettem ugyan ilyen céllal egy „csinos csomag” szép, (kicsit még husis is) csirkebőrt. 60 dkg volt a csomag, 30 Ft-t kértek érte (á 50 Ft/kg) 🙂
A lényeg lemaradt: a Vámház krt-i Nagycsarnokban. s.
Sajnos felül kell írnom a tegnapi hozzászólásom. Tegnap vettem, ma bontottam ki a csomagot. A szaga megmutatta az útját: kuka.
A Vámház krt-i csarnokban kapható „csirkebőr” étel készítésre alkalmatlan nyesedék. Bőr, hús, háj ahogy a csirkét feldolgozó keze alól leesik. Emberi fogyasztásra alkalmatlan.
Térjünk vissza az alapokhoz, kezdjük magunk gyűjteni a megvásárolt húsokról a minőségi csirkebőrt.
s.