
Egy Lettországból származó jó barátunk jött el hozzánk vendégségbe, és meglepett minket rengeteg lett csokoládéval, chips-szel és két üveg jóféle vodkával, no meg egy ötlettel. Az ötlet a következő volt: készítsünk egy bundázott csirkefilét kenyérmorzsa helyett chipsmorzsával. Az eredmény fergetegesen ropogós, ízes rántott csirke lett. Megtuningoltuk még egy kis csirkebőrchips-szel és porcsin salátával, egy kis újkrumpli is került mellé csak úgy héjában megsütve.
W.

Hozzávalók:
A rántott csirkéhez:
1 db csirke kifilézett melle és combjai és a bőre a csirkebőr chipshez
100 g liszt
250 g chips (Füstölt sonkás, tejfölös, snidlingeset használtunk.)
4 db tojás
repceolaj a sütéshez
A salátához:
2 marék jégsaláta levél (Épp most lett szüretelhető a kertben.)
2 marék porcsin (A második szüretből jutott ebbe a salátába, csak terem, mint a gyom.)
6 db sárga koktélparadicsom
6 db piros koktélparadicsom
A vinaigrette-hez:
30 g fehér balzsamecet
40 g dijoni mustár
100 g olívaolaj
só
bors
20 g méz
néhány szem újkrumpli
Elkészítés:
A csirkebőröket szilikonos sütőpapírral bélelt tepsire helyezem.

Ráhelyezek egy újabb sütőpapírt.

Lesúlyozom egy jénai tetővel.

200 fokon sütöm 20-30 percig, néha megnézem, nehogy túlsüljön.

Ha megsült leveszem a jénait és a papírt.

Sózom, és félreteszem.

Tökéletesen ropogós és áttetsző lett, gyönyörű:
Aprítógépbe teszem a chips-et.

Közepesen finomra darálom.

A megszokott módon, a csirkehús szeleteket lisztbe mártom.

Utána felvert tojásba.

Következhet a chipsmorzsás réteg.

Szépek ugye?

180 fokos repceolajban aranybarnára sütöm őket.

Ha megsültek, papírszalvétán lecsepegtetem a felesleges olajat.

Elkészítem a salátaöntetet. Az ecetet a mustárt és a mézet elkeverem, folyamatos keverés mellett belecsurgatom az olívaolajat.

Sózom.

Borsozom.

A saláta alapanyagait egy edénybe teszem.

Rácsurgatom a salátaöntetet.

Összekeverem.

A tálalás következik. A tányérra helyezem a salátát.

Melléteszem a sütőben megsütött és elfelezett újkrumplikat, a chipsbundás csirkeszeleteket, és megkoronázom a csirkebőrchips-szel.




Épp ma vettem ugyan ilyen céllal egy „csinos csomag” szép, (kicsit még husis is) csirkebőrt. 60 dkg volt a csomag, 30 Ft-t kértek érte (á 50 Ft/kg) 🙂
A lényeg lemaradt: a Vámház krt-i Nagycsarnokban. s.
Sajnos felül kell írnom a tegnapi hozzászólásom. Tegnap vettem, ma bontottam ki a csomagot. A szaga megmutatta az útját: kuka.
A Vámház krt-i csarnokban kapható „csirkebőr” étel készítésre alkalmatlan nyesedék. Bőr, hús, háj ahogy a csirkét feldolgozó keze alól leesik. Emberi fogyasztásra alkalmatlan.
Térjünk vissza az alapokhoz, kezdjük magunk gyűjteni a megvásárolt húsokról a minőségi csirkebőrt.
s.