Igazán frissítő, könnyű, és pikk-pakk összedobható leveske, ami a másnapos gyomrot is megnyugtatja, bár ezt én nem tudom, nekem csak mesélték. ;)))
W.
Hozzávalók:
A leveshez:
250 g kovászos uborka
1 gerezd kovászos fokhagyma az uborka mellől az üvegből
200 g kovászos uborka leve
150 g tejföl
A ropogóshoz:
60 g kenyér
olívaolaj
1 ág oregánó
A dísztéshez:
tejföl
extra szűz olívaolaj
petrezselyem
piri piri paprika
zsálya virág
százszorszép
Elkészítése:
A házi formakenyérből vékony szeleteket vágok, azt vékony csíkokra vágom, majd felkockázom.
Kevés olívaolajjal és vágott oregánóval tepsibe teszem.
Sütőben, 160 fokon, hőlégkeveréssel aranybarnára pirítom. Ez 6-8 percet vesz igénybe.
Az uborkát turmixgépbe teszem.
Hozzáadok egy gerezd kovászos fokhagymát.
Beleszedem az uborka levet.
Hozzákanalazom a tejfölt.
Összeturmixolom.
A tálalás következik. A tányérba öntök a levesből.
Csorgatok rá tejfölt.
Csepegtetek rá olívaolajat.
A piri piri paprikát vékony szeletekre vágom.
Teszek néhány karika paprikát, petrezselyem leveleket és kenyérkockát is a levesre.
Végül rákerülnek a zsálya és százszorszép virágok.
Virágoskert az én szívem!!! Na persze nem mindig, van amikor ……
Az oroszok ezt kenyér helyett főtt krumpli-kockákkal és sok-sok friss kaporral csinálják. Turmix nélkül, csak úgy kockára vágva az uborkát is. Mehet bele csípős paprika illetve olajbogyó is.
A neve ebben az esetben okroska.
Ez olyan gyönyörű, hogy kár belemeríteni a kanalat 🙂