Kis túlzással állíthatom, hogy ez egy sajtos rúd. Lisztmentessége miatt kevésbé ropogós, mint az eredeti, de egy remek kompromisszum, ha valami nassolnivalóra vágyunk. Sokkal kevesebb kalóriát tartalmaz, sokkal egészségesebb a lisztes verziónál, de a rápirult sajttól kellően ízes, alig lehet abbahagyni. A zsályás, köményes, fokhagymás fűszerezésű, tejföl alapú mártogatós pedig szuper kiegészítője a rudacskáknak.
M.
Hozzávalók:
1500 g karfiol
100 g Maasdamer sajt
100 g tojásfehérje
20 g kókuszliszt
só
bors
chili
100 g Maasdamer sajt a szóráshoz
A mártogatóshoz:
200 g tejföl
1 gerezd fokhagyma
1 ág zsálya levelei
fél teáskanálnyi örölt kömény
só
bors
néhány zsályavirág a díszítéséhez
Elkészítése:
A karfiolt rózsáira szedem, és aprító gépben durva „morzsát” csinálok belőle.
A karfiolmorzsát tepsibe szórom, és 30 percre, 190 fokos sütőbe teszem.
Ez idő alatt a karfiol szépen átforrósodik, kiveszem a sütőből, letakarom alufóliával. Hagyom, hogy picit átgőzölődjön, és megvárom, hogy langyosra hűljön.
A karfiol morzsát átszedem egy konyharuhába, összefogom a tetejét, és kicsavarom a karfiol gombócot, hogy kifolyjon a lehető legtöbb lé belőle. Ez a művelet eltart néhány percig, és igényel némi erőkifejtést.
A kinyomkodott karfiolt tálba teszem. Belekerülnek a fűszerek (só, bors, chili), a tojásfehérje, a sajt és a kókuszliszt.
Alaposan összegyúrom a keveréket.
Szilikonos sütőpapírral kibélelek egy tepsit, és habkártya segítségével egyenletesen eloszlatom a karfiolos masszát körülbelül 7-8 mm vastagon.
230 fokos sütőben 20-25 percig sütöm. Majd rászórom a sajtot és visszateszem a sütőbe, rákapcsolva a hőlégkeverést. Addig sütöm, amíg a sajt szépen rápirul, ez nagyjából 15 percet vesz igénybe.
Hagyom langyosra hűlni.
Addig elkészítem a mártogatóst. A tejfölt elkeverem a fokhagymával, köménnyel, apróra vágott zsályával, sóval és borssal.
Felszeletelem a sajtos karfiolt.
Zsályavirágokkal dobom fel a mártogatóst, és köré rakom a sajtos rudakat.
A zsályavirágok nem csak dekoratívak, hanem igen finomak is, mézes, nektáros háttéríze izgalmasabbá teszi a mártogatóst.
Nagyon jol hangzik
nagyszerű, ezt kipróbálom
én pizza-szerű ételt csinálok karfiolból;, kipréselem a levét, (azt almalével megiszom), a szárazanyagból +1/3 grana padano sajt, tojással (1/db) csinálom a tésztát, azt sütőpapírok között kinyújtom majd 20perc 170 fok. papírvékony tésztát kapok, amit utána ugyanúgy feltétezek, pizzaszósz,mozzarella,stb és sütök mint egy vékony-tésztást.
08-tól szórakoztatott, most dugtam a sütőbe! Soha többet nem állok neki, mert időigényes, macerás. Ráadásul, ha ne lesz finom, nagyon mérges leszek:( Ennél sokkal egyszerűbb, gluténmentes receptek vannak.