Ez az étel remek alternatívája a töltött karalábénak. A könnyű, nyárias karalábéhoz szuperül illik a füstölt sonkától telt ízű húsgombóc. Ráadásul, ha van olyan a családban, aki nem szereti a karalábét, akkor ő kaphatja külön a gombócokat.
M.
Hozzávalók:
3 db karalábé
1 db vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
200 g natúr joghurt
200 g tejszín
1 evőkanál kókuszzsír
kevés zabliszt
só
bors
A húsgolyókhoz:
800 g darált sertéshús
100 g nyers, füstölt sonka
1 fej vöröshagyma
1 szál újhagyma
2 gerezd fokhagyma
só
bors
repceolaj a sütéshez
Elkészítése:
A karalábékból vágok néhány egyforma hasábot. Ezeket félreteszem, később megsütöm.
Egy tepsibe teszek egy kevés kókuszzsírt.
A karalábét és a vöröshagymát felkockázom, és a tepsibe teszem. Beledobom a fokhagymát, sózom, és borsozom. Alufóliával lefedve 180 fokon addig sütöm, amíg megpuhulnak a zöldségek. Ez körülbelül 30 perc.
A húsgolyókhoz apróra vágom a hagymaféléket és a sonkát.
Ezeket a húshoz adom, sózom és borsozom.
Alaposan összekeverem.
Egyforma golyócskákat formázok a húsból.
Olajban megsütöm.
A golyócskáról leitatom a felesleges olajat.
Egy serpenyőben egy evőkanálnyi kókuszszírt melegítek.
A karalábé hasábokat megforgatom a zablisztben.
A hasábok minden oldalát megpirítom.
Papírtörlőre szedem.
A megpuhult karalábét és hagymát turmixgépbe teszem.
Hozzáöntöm a joghurtot és a tejszínt, majd pürésítem.
Tálalás előtt felmelegítem és rúdmixerrel habosítom.
A karalábé hasábokat sózom, és már tálalhatok is.
A habosított karalábépüréből szedek a tányérra, középre építek egy halmocskát a húsgolyókból. A tányér szélére kerülnek a karalábé hasábok. Metélőhagymától még üdébb a látvány.