A majorannás hús gyerekkori nagy kedvencem. Kicsit megreformálva készítettük el: a mártás selymes és nagyon ízes, ráadásul lisztmentes. A cukkini ropogós zabliszttel és zabpehellyel készült, így nyáron remek köret a megszokott tészta vagy rizs helyett.
M.
Hozzávalók:
A majorannás húshoz:
500 g csirkemell
50 g füstölt szalonna
3 fej vöröshagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
1 evőkanál dijoni mustár
3 gerezd fokhagyma
5 ág friss majoranna
200 g tejföl (20%-os)
tej
víz
só
bors
A cukkini ropogóshoz:
1 db cukkini
50 g zabliszt
50 g zabpehely
1 db tojás
2 gerezed fokhagyma
só
bors
metélőhagyma
Elkészítése:
A szalonnát felkockázom, és megpirítom.
Hozzádobom vöröshagymát, amit szintén felkockáztam.
Sózom és borsozom.
A hagymát enyhén megpirítom, majd rászórom a paprikát.
Belekerül a dijoni mustár is.
A serpenyőbe dobom a fokhagymát. Nem kell apróra vágni, hiszen a mártást pürésíteni fogom.
Az étel fő ízesítője, a friss majoranna következik.
Pici vizet öntök rá. Akkor van készen, ha a hagyma megpuhult, ez idő alatt többször pótolom az elpárolgott vizet, de mindig csak egész keveset öntök rá.
Közben a csirkemellet felszeletelem. Sózom, és borsozom, majd egy serpenyőben hirtelen, rövid idő alatt megpirítom.
Ha a hagyma megpuhult, a majorannát eltávolítom, eddigre az ízét csodálatosan átadta.
A hagymás keveréket egy aprítógépbe teszem, hozzákanalazom a tejfölt.
Az így elkészült mártást a húsra öntöm.
Ha túl sűrű, akkor pici tejjel higítom.
Megkóstolom, sóval és borssal ízesítem, ha szükséges.
A cukkini ropogóshoz az összes hozzávalót egy edénybe teszem.
Alaposan összekeverem.
A keveréket megformázom. Én kedvelem ezt a csepp formát, beletöltöm a keveréket, és egy lapátkanállal alányúlva, óvatosan a serpenyőbe csúsztatom, a formát pedig gyorsan leemelem róla, amíg át nem melegszik. Természetesen, ha valakinek nincs kedve ilyesmivel bíbelődni, egy kanál segítségével is adagolhatja a cukkinit a serpenyőbe.
Kevés olajon megsütöm.
Tálaláskor egy kevés metélőhagymával dobom fel a tányért. Isteni lett, hamar el is fogyott.
Szia!
Szeretném megkérdezni, hogy a cukkinit nem kell-e kinyomkodni, mert mindig úgy járok, hogy túl vizes lesz, mert a só hatására vizet enged. Amikor sütöm széthullik a massza.
Üdv, Rita
@Virágkötőrita: Szia! Én nem szoktam kinyomkodni, de nem is hagyom túl sokáig állni a cukkinis masszát. A zabliszt elég sok nedvességet fel tud szívni, nekem nem esett szét még sosem.
Üdv.
N.
Megfőztem vacsira és baromi finom volt! Ez a cukkinis tallér mennyei, tényleg telitalálat! 🙂
Köszi a receptet 😉
@púder fanni: De jó, örülök, h ízlett. 🙂 Szivi.