Ennek a tökfőzeléknek az a különlegessége, hogy a „mártás” része pürésített zöldségekből áll, amit egy kevés tejszínnel tettünk még krémesebbé. A fasírtot kolbászos feelingüre ízesítettük, áztatott kenyér helyett zabpehellyel készült, ez a változtatás is csökkenti az étel szénhidrát tartalmát a főzelék lisztmentessége mellett. A zabpehely komplexebbé teszi a fasírt ízét, ne féljetek kipróbálni.
M.
Hozzávalók:
A fasírthoz:
600 g darált sertéshús
120 g zabpehely
2 db tojás
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
15 g paprika
3 g őrölt kömény
12 g só
A főzelékhez:
2000 g gyalult tök
4 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 darab tv paprika
200 g száraz fehérbor
200 g tejszín
2 csokor kapor
ecet
olaj
só
bors
Elkészítése:
A zabpehelyre vizet öntök, kinyomkodom, és a fasírt többi összetevőivel egy edénybe teszem.
Alaposan összekeverem.
Egy szilikonos sütőpapírral bélelt sütőformába szedem, a tetejét elsimítom.
160 fokon 45 perc alatt készre sütöm.
Egy fazékba kevés olajat öntök.
Beleszórom a felkockázott paprikát és hagymát.
Amikor enyhén megpirultak, beledobom a fokhagymát és a két csokor kapor alsó, száras egyharmadát. A többi kaprot apróra vágom, és csak a legvégén adom a főzelékhez.
Sózom és borsozom.
Belekerül a tök negyede (500 g).
Felöntöm a száraz fehérborral, és puhára párolom a zöldségeket.
A megpuhult zöldségeket átöntöm a turmixgépbe, hozzáöntöm a tejszínt, és pürésítem.
Ha szükséges, ízesítem még sóval és borssal. Hozzáadom az ecetet. Mi savanykásan szeretjük, 2 teáskanálnyi került bele.
Újra felforralom. Hozzáadom a maradék (1500 g) tököt.
Ha ismét felforrt, akkor beleszórom a kaprot, és már kész is van. (Nem szabad tovább forralni, mert a tök igen hamar elveszíti a textúráját, szétfő.)
A felszeletelt fasírttal tálalom.