Krémes tökfőzelék lisztmentesen, zabpelyhes fasírttal

Krémes tökfőzelék lisztmentesen, zabpelyhes fasírttal

15_tokfozelek.jpg

Ennek a tökfőzeléknek az a különlegessége, hogy a „mártás” része pürésített zöldségekből áll, amit egy kevés tejszínnel tettünk még krémesebbé. A fasírtot kolbászos feelingüre ízesítettük, áztatott kenyér helyett zabpehellyel készült, ez a változtatás is csökkenti az étel szénhidrát tartalmát a főzelék lisztmentessége mellett. A zabpehely komplexebbé teszi a fasírt ízét, ne féljetek kipróbálni.

M.

0_tokfozelek.jpg

Hozzávalók:

A fasírthoz:

600 g darált sertéshús
120 g zabpehely
2 db tojás
1 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
15 g paprika
3 g őrölt kömény
12 g só

A főzelékhez:

2000 g gyalult tök
4 fej vöröshagyma
5 gerezd fokhagyma
1 darab tv paprika
200 g száraz fehérbor
200 g tejszín
2 csokor kapor
ecet
olaj

bors

Elkészítése:

A zabpehelyre vizet öntök, kinyomkodom, és a fasírt többi összetevőivel egy edénybe teszem.

1_tokfozelek.jpg

Alaposan összekeverem.

2_tokfozelek.jpg

Egy szilikonos sütőpapírral bélelt sütőformába szedem, a tetejét elsimítom. 

3_tokfozelek.jpg

160 fokon 45 perc alatt készre sütöm.

4_tokfozelek.jpg

Egy fazékba kevés olajat öntök.

olaj.jpg

Beleszórom a felkockázott paprikát és hagymát.

6_tokfozelek.jpg

Amikor enyhén megpirultak, beledobom a fokhagymát és a két csokor kapor alsó, száras egyharmadát. A többi kaprot apróra vágom, és csak a legvégén adom a főzelékhez. 

7_tokfozelek.jpg

Sózom és borsozom.

8_tokfozelek.jpg

Belekerül a tök negyede (500 g).

13_tokfozelek.jpg

Felöntöm a száraz fehérborral, és puhára párolom a zöldségeket.

9_tokfozelek.jpg

A megpuhult zöldségeket átöntöm a turmixgépbe, hozzáöntöm a tejszínt, és pürésítem.

10_tokfozelek.jpg

Ha szükséges, ízesítem még sóval és borssal. Hozzáadom az ecetet. Mi savanykásan szeretjük, 2 teáskanálnyi került bele.

11_tokfozelek.jpgSzitán átpasszírozom.

12_tokfozelek.jpg

Újra felforralom. Hozzáadom a maradék (1500 g) tököt.

13_tokfozelek.jpg

Ha ismét felforrt, akkor beleszórom a kaprot, és már kész is van. (Nem szabad tovább forralni, mert a tök igen hamar elveszíti a textúráját, szétfő.) 

14_tokfozelek.jpg

A felszeletelt fasírttal tálalom.

16_tokfozelek.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük