Ez az étel levesnek indult, de amikor megkóstoltuk örömmel konstatáltuk, hogy desszertnek sem volna utolsó, de mivel most az első, így maradt leves. Ilyenkor nyáron előszeretettel fogyasztunk hideg, hűsítő leveseket, ami általában valamilyen gyümölcsleves vagy zöldségleves, de időnként meglepjük egymást, szeretteinket, barátainkat valami mással is, ami ugyanúgy passzol a forró napokhoz. Most hűsítő, vaníliás, citromos joghurtos túró és isteni étcsoki hab került a tányérra, amit málnavelővel tettünk igazán frissé és kívánatossá.
M.
Hozzávalók:
250 g túró
300 g joghurt
55 g xilit
fél citrom leve és reszelt héja
3 cm vaníiliarúd kikapart magjai
100 g étcsoki (72%-os)
200 g tejszín
só
citromfű
csokicseppek
Elkészítése:
Az étcsokit kockákra töröm.
A tejszínt felmelegítem, és a csokira öntöm. Hagyom állni 5 percig.
A csoki a tejszínben már felolvadt. Néhány mozdulattal könnyen egyneműre keverem, hűtőbe teszem, teljesen lehűtöm, hogy fel tudjam majd verni. A legjobb előző nap elkészíteni.
A túrót, a joghurtot és a xilitet turmixgépbe öntöm.
Hozzáadom a vaníliát, a citromhéjat és levet. Összeturmixolom a hozzávalókat. Ha túl sűrű, egy pici tejjel hígítom. Tálalásig hidegen tartom.
A lehűtött csokis, tejszínes keveréket felhabosítom.
Egy evőkanálnyi habot megformázok két kanál segítségével, és a tényér közepére teszem.
Köré öntöm a túrólevest.
Egy csíkban nyomok a málnavelőből a levesre.
Citromfűvel és a ropogós csokicseppekkel lesz teljes az étel.