Gyümölcspürék

Gyümölcspürék

7_gyumolcspurek.jpg

A piacon gyakran elcsábulok főleg ilyenkor nyáron, amikor roskadoznak a gyümölcsöspultok a szebbnél szebb, zamatosnál zamatosabb portékától, és direkt több gyümölcsöt veszek, mint amennyi étkezési célra elfogy. Ilyenkor egy részükből püréket csinálok, amelyek a hűtőben néhány hétig elállnak. Ezek a pürék önmagukban is nagyon finomak, ha egy kiskanálnyi édesre vágyunk, de csinálhatunk belőlük házi gyümölcsjoghurtot, egy gyors gyümölcslevest. Gyümölcsös desszertekhez is sokféleképpen használhatjuk. Egyszerűen csak öntetként, fagylaltokhoz, de mousse-ok, krémek, chutney-k alapjául is szolgálhatnak. Zselatinnal és fehér csokoládéval megkötve pedig tortákat, formadesszerteket vonhatunk be vele. Ezúttal málnából, cseresznyéből, meggyből és őszibarackból készítettem püréket. A gyümölcsöket csak minimális ideig hőkezelem, így nagyon gyorsan elkészülnek, egyszerre nem készítek sokat hisz a piacon fellelhetőek még néhány hétig, hónapig, nem törekszem a kamrában történő eltarthatóságra, majd akkor, ha a legnagyobb dömping lesz az adott gyümölcsből, hisz akkor a legjobb a minősége és az ára is.

M.

Hozzávalók:

100 g gyümölcs
10 g xilit
30 ml víz

Elkészítése:

A kiválasztott gyümölcs 10 százaléka legyen a xilit. 100 g gyümölcsből körülbelül 100 ml püré lesz. Ha magos gyümölccsel dolgozom, például málnával vagy szederrel, abból 150 g-ra lesz szükség, hiszen a magok nem kerülnek a pürébe.

Egy kis lábosba teszem a gyümölcsöt, a xilitet és a kortynyi vizet. 

2_gyumolcspurek.jpg

Ahogy felforrt turmixolom.

3_gyumolcspurek.jpg

Botmixer és a turmixgép is jó erre a célra. Ha magos gyümölcsöt használok, akkor szitán átpasszírozom, hogy a magokat eltávolítsam. 

4_gyumolcspurek.jpg

A pürét felforralom.

5_gyumolcspurek.jpg

Forrón üvegbe töltöm.

6_gyumolcspurek.jpg

Hűtőben tárolom felhasználásig.

8_gyumolcspurek.jpg

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük