Megkívántam egy kis disznósajtot. Friss zöldségekkel, lágy bélű, ropogós héjú kenyérrel akartam majszolni a naplementében, rizling fröccsöt iszogatva. Keresgéltem a piacon, hátha találok olyat, amiben nincsenek porcos részek, mert azokat nem kedvelem benne túlzottan, de nem találtam, így hát vettem egy malacfejet, és elkészítettem magam a rakott fejhúst porcok és nem kívánatos adalékanyagok nélkül. Az értékes ízekben gazdag főzővizéből egy remek ragulevest is készítettem.
W.
Hozzávalók:
2 fél malacfej
2 db vöröshagyma
1 fokhagyma
20 szem feketebors
fél marék só
1 db cseresznyepaprika
4 db macskapecs paprika
5-6 db babérlevél
zöldfűszerek (zsálya,lestyán, rozmaring, bazsalikom)
víz
Elkészítése:
A malacfejeket megborotválom az esetlegesen rajta maradt szőröcskék, sörték maradéktalan eltávolítása érdekében.
A hagymákat félbevágom, így kerülnek majd a főzővízbe a többi fűszerrel.
A fél malacfejeket egy fazékba teszem.
Melléteszem a hagymát, fokhagymát, a zöldfűszereket, amiket a kertből hoztam be frissen (zsálya, bazsalikom, rozmaring, lestyán), valamint a babérleveleket és a borsszemeket.
Felöntöm annyi vízzel, hogy ellepje.
Sózom.
Egy kis erős nem árthat meg.
Lassú tűzön puhára főzöm, ez körülbelül 3 órát vesz igénybe.
A malacfejeket kiveszem a főzővízből, és kihűtöm annyira, hogy állja a kezem a melegét.
A levet leszűröm, és félreteszem, hogy tárkonyos ragulevest csináljak belőle később.
A húst és a bőrt leszedem a csontról.
Nagyobb darabokra vágom a húst és a bőrt. A porcos részeket kidobom.
Kóstolás után sózom és borsozom még egy kicsit, ha szükséges. Rámelegítek kicsit, 60-70 fokosan kell hogy a formába kerüljön ahhoz, hogy szépen összekocsonyásodjon, amire kihűl.
Folpackozott formába teszem.
Nehéz fém súlyokat teszek a tetejére egy műanyagdobozban (kb. 4 kg), ennek köszönhetően légmentesre tömörödve köt meg. Ettől sajt a disznósajt.
Másnap délután kivettem a hűtőből, leszedtem a súlyokat. Íme a csodálatos végeredmény:
Remek vacsora kerekedett belőle. Meglett a naplemente és a fröccsöcske is hozzá.
Életemben nem ettem disznósajtot, mert nem tudtam pontosan mi van benne. A cikked után most kezdhetek disznófejet vadaszni a henteseknél, mert ezt ki kell próbálnom.
Néztél a hőmérőre? 🙂
Őrült pirospaprika mé’ nincs benne?