
A vízpartokon fellelhető egyik fő büféétel a lángos, a gofri, a főtt kukorica, a palacsinta mellett a paprikás lisztbe forgatott sült hekk. Megláttuk, megkívántuk, be is álltunk a sorba, de amikor megpillantottuk a pakurára emlékeztető olaj színét, amiből kiemelték az amúgy szenzációsan kinéző nagydarab hekkeket, úgy döntöttünk nem vállaljuk be ezt a dioxin terhelést. Elkészítettük magunk, így legalább egy remek paradicsomsalátát és egy újkrumplis rösztit is rittyentettünk mellé.
W.
Hozzávalók:
2 db hekk
só
citrom
liszt
fűszerpaprika
repceolaj a sütéshez
A rösztihez:
500 g újkrumpli
2 db tojás
2 gerezd fokhagyma
só
bors
A paradicsomsalátához:
400 g pardicsom
fél fej lilahagyma
1 gerezd fokhagyma
méz
olívaolaj
fehér balzsamecet
só
bors
petrezselyemzöld
Elkészítés:
A megtisztított hekkek hasüregébe egy fél citromkarikát teszek, és megsózom a halakat. Kicsit állni hagyom, had szívódjon be a só.

Ezalatt lereszelem az újkrumplit a rösztihez.

Belekerül a finomra vágott fokhagyma, a só, a bors.

A tojásokat is alaposan elkeverem a masszában.

Pogácsaszaggató segítségével megformázom a rösztiket az enyhén olajozott teflon serpenyőmben.

Mindkét oldalukat közepes lángon pirosra sütöm

Következzék a paradicsom saláta. Szépek ugye?

Felkarikázom a paradicsomféléket.

Sózom, borsozom, megcsurgatom mézzel, és ráteszem az apróra vágott fokhagymát.

Rákerül az apróra vágott lilahagyma, a fehér balzsamecet, a petrezselyemzöldje és az olívaolaj.

Remekül néz ki, amire a hal megsül addigra jól összeérnek az ízek a salátában.

A halsütéshez összekeverem a lisztet a fűszerpaprikával.

Alaposan meghempergetem a halat a paprikás lisztben, úgy hogy mindenhol jól befedje.

Egy serpenyőben repceolajat melegítek.

Ha elérte a kellő hőfokot beleteszem sülni a hekket. Mindkét oldalát pirosra sütöm, nem kell rohanni a sütéssel, had gőzölje át a belsejét a citrom rendesen. Ha megsült, papírtörtőre teszem, hogy a felesleges olajat le tudja róla itatni.

Még forrón tálalom, akkor finom ha ropog a bőre, omlik a húsa.

Remek lett, bár nem titkolt célunk a hazai halfajták népszerűsítése, a jövőben várhatóak keszeg, ponty, harcsa, busa, amur ételek a Citromdisznón.


Gratula!
Nagyon jó összeállítás és biztos finom is! Nekem a röszti valahogy kilóg a képből de ez csak az én véleményem… Meg egyébként én hagyományosan, ropogós héjú, foszlós friss kenyérrel és kovászos uborkával szeretem, meg utána egy sör…, a balatonföldvári mólón, tudom konzervatív gondolkodás. :))
De egyszer megpróbálom ezt a rösztis verziót is. Érdekes. 🙂