A homoki szarvasgomba (Terfezia terfediozides) akácosokban él, közel a földfelszín alatt, néha megrepesztve a talajt. Hazánkban gyakori előfordulású, kedvező áron hozzá lehet jutni. Piacon vásároltuk mi is egy öreg gombász bácsitól. Az íze nem olyan intenzív mint a drágább rokonaié, de így is jól felhasználható, inkább fűszer, mint alapanyag, a csicsóka ízével remekül harmonizál ebben az ételben. A csicsóka egy napraforgóféle gumója, kellemes földízekkel, így igényel némi savas frissítést. Különleges ízvilága bársonyos, orron kilélegezve hosszan aromás élményt ad.
W.
Hozzávalók:
600 g csicsóka
500 g alaplé (zöldség)
100 g tejföl
20 g szarvasgomba
fél citrom leve
borsikafű ág
tökmagolaj
koktélparadicsom
szarvasgomba
Elkészítése:
A megmosott csicsókát fazékba teszem, és enyhén sós vízben, 10-12 perc alatt készre főzöm.
Jeges vízben kihűtöm.
Lehúzom a héját.
Felöntöm a zöldség alaplével, felforralom.
Beleteszem a szarvasgomba szeleteket.
Kevés forralás után belekerül a tejföl is, így is főzöm néhány percig.
Rúdmixerrel pépesítem, és szitán átpasszírozom.
Igényel némi savasítást, amit én citromlével tettem meg.
Tökmagolajjal, egy sült paradicsommal és egy ág virágzó csomborral tálaltuk, egy szelet szarvasgomba sem maradhatott le róla. Így nyersen jön ki legjobban az íze, azonban az érzékenyebb gyomrúaknak javaslom, hogy egy leheletnyi hőkezelést adjanak a szarvasgombaszeletnek, mert felboríthatja az emésztést.