Egyszerű és gyorsan elkészíthető étel extra hozzávalók nélkül. Omlós, zabos húsgolyók selymes gombamártásban, kellően tápláló a zab miatt, mégis egészséges, könnyű vacsora vagy ebéd.
M.
Hozzávalók:
500 g gomba
3 fej vöröshagyma
50 g füstölt szalonna
4 gerezd fokhagyma
400 g darált sertéshús
100 g zabpehely
1 tojás
300 g tejföl
citromlé
bazsalikom
só
bors
100 g repceolaj
metélőhagyma, két szál újhagyma a díszítéshez
Elkészítése:
A kockára vágott szalonnát megpirítom.
Rászórok 2 fej finomra vágott hagymát.
Enyhén megpirítom, majd rádobok 3 gerezd fokhagymát apróra vágva.
A zabpehelyre vizet öntök, és gyorsan ki is nyomkodom.
Belekeverem a darált húsba a pirított hagymával, a tojással, a sóval, és a borssal együtt.
Alaposan összedolgozom.
Egyforma gombóckákat formázok a húsos, zabos masszából.
Kevés repceolajon aranybarnára sütöm a húsgolyóimat.
Ha megsültek, konyhai törlőpapíron lecsepegtetem.
A gombák tönkjét kiszedem, a fejeket félbevágom.
A gomba tönköket és a fejek felét összepirítom 1 fej finomra vágott hagymával és fokhagymával.
Két szál bazsalikommal ízesítem, sózom, borsozom.
Egy kevés vízzel felöntöm.
Ha a gomba megpirult, aprítógépben vagy turmixgépben pürésítem a tejföllel.
Visszaöntöm a serpenyőbe, citrommal ízesítem, ha szükséges még hígítok rajta egy kicsit.
Összeforralom, és beleforgatom a húsgolyókat.
A fél gombafejeket és az újhagymaszálakat lepirítom.
Hagyom kicsit karamellizálódni a hagymát, így lesz igazán finom.
Ha a fél gombafejek is megpirultak, egy kis citromlével emelem ki az ízüket.
Tálaláskor a sült újhagymákkal és friss snidlinggel díszítem a gombás húsgombócokat. Igazán remek és könnyű vacsora lett belőle.