Gombás húsgolyók

Gombás húsgolyók

 20_duplagombas_husgomboc.jpg

Egyszerű és gyorsan elkészíthető étel extra hozzávalók nélkül. Omlós, zabos húsgolyók selymes gombamártásban, kellően tápláló a zab miatt, mégis egészséges, könnyű vacsora vagy ebéd.  

M.

1_duplagombas_husgomboc.jpg

Hozzávalók:

500 g gomba
3 fej vöröshagyma
50 g füstölt szalonna
4 gerezd fokhagyma
400 g darált sertéshús
100 g zabpehely
1 tojás
300 g tejföl
citromlé
bazsalikom

bors

100 g repceolaj

metélőhagyma, két szál újhagyma a díszítéshez 

Elkészítése:

A kockára vágott szalonnát megpirítom.

2_duplagombas_husgomboc.jpg

Rászórok 2 fej finomra vágott hagymát. 

3_duplagombas_husgomboc.jpg

Enyhén megpirítom, majd rádobok 3 gerezd fokhagymát apróra vágva.

3_1_duplagombas_husgomboc.jpg

A zabpehelyre vizet öntök, és gyorsan ki is nyomkodom.

5_duplagombas_husgomboc.jpg

Belekeverem a darált húsba a pirított hagymával, a tojással, a sóval, és a borssal együtt. 

6_duplagombas_husgomboc.jpg

Alaposan összedolgozom. 

7_duplagombas_husgomboc.jpg

Egyforma gombóckákat formázok a húsos, zabos masszából. 

8_duplagombas_husgomboc.jpg

Kevés repceolajon aranybarnára sütöm a húsgolyóimat. 

9_duplagombas_husgomboc.jpg

Ha megsültek, konyhai törlőpapíron lecsepegtetem. 

10_duplagombas_husgomboc.jpg

A gombák tönkjét kiszedem, a fejeket félbevágom.

4_duplagombas_husgomboc.jpg

A gomba tönköket és a fejek felét összepirítom 1 fej finomra vágott hagymával és fokhagymával.

11_duplagombas_husgomboc.jpg

Két szál bazsalikommal ízesítem, sózom, borsozom. 

12_duplagombas_husgomboc.jpg

Egy kevés vízzel felöntöm. 

13_duplagombas_husgomboc.jpg

Ha a gomba megpirult, aprítógépben vagy turmixgépben pürésítem a tejföllel.

14_duplagombas_husgomboc.jpg

Visszaöntöm a serpenyőbe, citrommal ízesítem, ha szükséges még hígítok rajta egy kicsit. 

15_duplagombas_husgomboc.jpg

Összeforralom, és beleforgatom a húsgolyókat. 

16_duplagombas_husgomboc.jpg

 A fél gombafejeket és az újhagymaszálakat lepirítom.

17_duplagombas_husgomboc.jpg

Hagyom kicsit karamellizálódni a hagymát, így lesz igazán finom. 

18_duplagombas_husgomboc.jpg

Ha a fél gombafejek is megpirultak, egy kis citromlével emelem ki az ízüket.

19_duplagombas_husgomboc.jpg

Tálaláskor a sült újhagymákkal és friss snidlinggel díszítem a gombás húsgombócokat. Igazán remek és könnyű vacsora lett belőle.

21_duplagombas_husgomboc.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük