Szerintem káprázatos ez a kalács: légies, foszlós, pihe-puha. Éppen ezért készítem nagyon ritkán, hiszen seperc alatt elfogy. A tölteléke a végtelenségig variálható. Ez a málnás, étcsokis, kesudiós változat az egyik nagy kedvencünk. Minden falatban keveredik az édeskés kalács, a savanykás gyümölcs, a kesernyés étcsoki és a sós kesu. Nem érdemes bármit is rákenni, egy nagy pohár finom házi tej szükségeltetik csak mellé.
M.
Hozzávalók:
25 g liszt (BL80)
125 ml víz
370 g liszt (BL80)
1 zacskó instant élesztő
55 g porcukor
5 g só
1 tojás
125 ml tej
30 g vaj
100 g málna
80 g étcsoki
60 g sós, pörkölt kesudió
1 tojás sárgája a kenéshez
Elkészítése:
A 25 g lisztet és 125 ml vizet elkeverem és felmelegítem. Nem kell főzni, ahogy egy hígabb puding állagot elér, már le is veszem, és teljesen kihűtöm. (Általában előző nap elkészítem, és hűtőben tartom felhasználásig.)
Egy keverőtálba szórom a lisztet, élesztőt, porcukrot és a sót.
Mehet bele a tojás, a tej és az előzőleg elkészített lisztes, vizes keverék is. Utóbbitól lesz könnyű, foszlós a kalács.
Elkezdem gyúrni, ha a tészta kezd összeállni beleszórom a vajat is.
Ez a tészta nem az az edény falától elválós fajta. Picit lágy és ragadós. Lisztezett deszkára borítom, a tetejét megszórom liszttel, és néhány mozdulattal cipót formázok belőle. A tetejét ismét meghintem liszttel, és konyharuhával letakarva pihentetem meleg helyen 45 percig.
Ha megkelt, nyújtom 7-8 mm vastagra és téglalap alakúra, figyelembe véve a sütőformám nagyságát is.
A felszínét megszórom málnával, étcsokival és kesudióval.
Feltekerem.
A széleit aláhajtom.
Egy formát kibélelek szilikonos sütőpapírral, és kikenem vajjal. A tekercset az így előkészített formába teszem, és tojássárgájával kenem le. Pihentetem újabb 45 percig. Közben a sütőt előmelegítem 160-170 fokra.
Mielőtt a sütőbe tolom, ismét kenek rá egy réteg sárgáját. Körülbelül 50 percig kell sütni.
Ha megsült, a teteje szépen megbarnult, rácsra teszem, és megvárom, amíg legalább langyosra hűl.
Hmm. 🙂
Szia,
Mekkora a sütőforma?
@(manó): Szia! 35* 12 cm