A tepertőkrém után szabadon: itt a kenyérre kenhető szalonna. Kedvünk szerint ízesíthetjük, de ami nem maradhat ki belőle a bacon-ön túl az a hagyma és a fokhagyma. Kell bele még valami savanyú és édes is. Savanyúnak a legjobb a balzsamecet, édesnek mehet melasz, barnacukor vagy méz is. Egy pici gyümölcsösség sem árt, amit most egy fél almával oldottam meg, de alma cidert is jó lett volna hozzálöttyinteni. A kert tele van oregánóval, így ezúttal azzal fűszereztem, de rozmaring, zsálya, bazsalikom vagy kakukkfű is remek lett volna. Ez a krém egy igazi ízrobbanás, friss, ropogós kenyérre kenve nem lehet abbahagyni.
M.
Hozzávalók:
450 g bacon
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
fél alma
1 evőkanál méz
2 evőkanál balzsamecet
bors
2 nagy szál friss oregánó
Elkészítése:
A bacont elkezdem pirítani.
Különösen fontos, hogy a hőfok magas legyen, ha bolti csomagolt baconnel készítem, hiszen a benne található víznek, gyorsan el kell párolognia, hogy szépen piruljanak a darabkák.
Ha már kezd szép színe lenni, hozzádobom a hagymát és a fokhagymát.
Hagyom összepirulni, majd jöhet a fűszerezés. Frissen őrölt bors, méz, balzsamecet kerül a serpenyőbe, végül a a fél alma felkockázva. Ettől lesz igazán különleges.
Az utolsó pillanatban szórom bele az oregánó leveleket.
Átkanalazom egy edénybe, aminek kellően magas a fala.
Néhányszor megpörgetem benne a rúdmixert, de nem az a cél, hogy teljesen elpürésítsem, úgy az igazi, ha darabos marad.
Ismét átkanalazom, ezúttal egy befőttesüvegbe, és hűtőszekrénybe teszem dermedni. Bevallom én már forrón is megkentem vele 1-2 szelet bagettet. 🙂
Friss, ropogós kenyérre kentük, feldobtuk a látványt koktélparadicsommal és néhány levél oregánóval. Pazar vacsora volt. 🙂
azta, nagyon jól hangzik 😀 van valami sejtésed, hogy mennyi ideig áll el hűtőben? szereti a család a szalonnás dolgokat, de azért 45 dekányi nem fogy el egy nap alatt…
Úristen, hát ezt biztos, hogy megcsinálom!
@Stel: Köszi. 🙂 Több, mint egy hete van egy adag a hűtőben, semmi baja. 🙂
@fuszujka: Nem fogod megbánni. 🙂
Hát ez tényleg jó recept! Először azt hitte, a zsírt akarod valamivel helyettesíteni, de ez tényleg jó.
A fotókért meg külön gratulálok: végre értelmes és megfelelő módon készített, kiváló fényképekkel illusztrált a recept.
+ m (hittem)
@bestpixel: Köszönjük. 🙂