Az idei bazsalikom termés nagyon bőséges volt, így nem maradhat ki a klasszikus pesto elkészítése. A fenyőmag és a parmezán miatt nem egy olcsó mulatság, de sokkal frissebb, finomabb, mint a bolti változatok. Hűtőben 1-2 hétig eláll, ha nem fogyna el, akkor le is lehet fagyasztani.
Számtalan módon felhasználható: tésztaételekhez, pizzákhoz, csirkéhez, pulykához, egyes halakhoz. Elkeverhetjük joghurttal, így remek mártogatóst vagy salátaöntetet kapunk, de krémsajtot is ízesethetünk vele.
Hozzávalók:
100 g bazsalikom
30 g parmezán
25 g fenyőmag
15 g fokhagyma
150 g extra szűz olívaolaj
só
bors
Elkészítése:
A friss bazsalikom leveleket letépkedem a szárról, a hozzávalókat pontosan kimérem.
Aprítógépbe teszem a parmezánt, a fokhagymát és a fenyőmagot, majd ráöntöm az extra szűz olívaolajat.
A bazsalikomot több részletben hozzáadva pürésítem az alapanyagokat, majd ízestem sóval és borssal a pestot. A bazsalikommal már nem szabad sokáig pörgetni mert bemelegedhet a surlódástól, és akkor elveszíti a szép élénkzöld színét.
Üvegbe kanalazom, és felhasználásig hűtőben tartom.
Érdemes valamihez nekiütögetni az üveg fenekét a töltögetés közben, hogy a légbuborékok el tudjanak távozni, így hosszabb ideig megőrzi élénk zöld színét.