A piacon most igen olcsón lehet hozzájutni a különféle paprikákhoz. A húsosabb fajtákat kitűnően lehet tartósítani ezzel a módszerrel. A pirítás során felszabaduló plusz ízeket is bezártuk az üvegbe, húsételek mellé remek lesz télen, de egy szelet ropogós vajas kenyérre pakolva sem utolsó.
M.
Hozzávalók:
A zöldhöz:
Hozzávalók:
A zöldhöz:
250-300 g húsos zöldpaprika egy kisüveghez
1 macskapecs paprika
1 kis babérlevél
10 szem rózsabors
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
A sárgához:
250-300 g almapaprika egy kis üveghez
1 kis babérlevél
10 szem feketebors
olívaolaj
A piroshoz:
250-300 g pritamin paprika egy kis üveghez
10 szem feketebors
3 gerezd fokhagyma
olívaolaj
A felöntőléhez:
1 liter víz
1 evőkanál só
2 evőkanál ecet (20%)
3 evőkanál xilit
Elkészítése:
A paprikákat alaposan megmosom.
A paprikákat feldarabolom. (A zöldet csíkokra, az alma- és pritaminpaprikát cikkekre.)
Kevés olívaolajat melegítek.
Magas hőfokon elkezdem pirítani a paprikát.
Hozzádobom a fokhagymákat is.
Fontos, hogy a paprikák jól megpiruljanak, barna foltok keletkezzenek rajtuk, de folyamatosan mozgatom, hogy azért ne égjenek meg.
Sterilizált üvegekbe szedem.
Az üvegekbe kerülnek a fokhagyma gerezdek is és a fűszerek is.
Már most nagyon jól néz ki. 🙂
A felöntőléhez felforralom a vizet a sóval, ecettel és xilittel. Az üvegeket színültig töltöm, kicsit mozgatom, kocogtatom is azokat, hogy a léből mindenhova jusson, a légbuborékok távozzanak. Szorosan rátekerem a kupakokat.
A pritamin paprikát szintén alaposan lepirítom.
A fűszerekkel együtt üvegbe kerül.
Az almapaprikát hagytam a végére. Pirítás közben ne hajoljunk fölé, brutális. :))
A finom, pirított paprikával telt üvegeket egy vízzel teli lábosba teszem, és 20 percig gyöngyöző vízben tartom, majd hagyom lassan kihűlni.
Alig várjuk, hogy jól összeérjenek az ízek, és kibonthassuk. 🙂
Kedves gyerekek! Így lett a kis chili paprikából macskapecs paprika.
Jót nevettem. 🙂