Intenzívebb, különlegesebb, izgalmasabb ízekre vágytunk, mint amit egy megszokott paprikás csirkéből ki lehet hozni: a nokedlit lecseréltük ízesebb és egészségesebb zabgombócra, amit bazsalikommal bolondítottunk meg, a paprika izét pedig próbáltuk minél koncentráltabban megjeleníteni a paprika dömping közepén. A sült paprika héjából és magházából főzött lé olyan kellemesen aromásra sikeredett, hogy további kísérleteket fogunk folytatni vele, paprika eszencia, paprika erőleves készítését tervezzük.
W.
Hozzávalók:
400 g csirkemell
400 g húsos paprika vegyesen
olívaolaj
só
bors
2 fej hagyma
3 gerezd fokhagyma
100 g fehérbor
300 g paprikalé (a sült paprika héjából és magházából főzve)
balzsamecet
méz
50 g tejföl
A zabgombóchoz:
200 g zabpehely
2 tojás
150 g víz
só
bors
bazsalikom
Elkészítése:
A paprikákat félbevágom, a héjukkal lefelé sütőpapírozott tepsibe fektetem, enyhén sózom, borsozom.
Meglocsolom extra szűz olívaolajjal.
Szépen sorakoznak a sütéshez előkészített paprikáim.
A sütés 260 fokon 35 perig tartott, félidőben átforgattam a paprikaszeleteket.
A sütőből kivéve azonnal lefóliázom, hogy jól átgőzölődjenek, így könnyedén le tudom majd venni a héjukat.
Ha kicsit visszahűlt, lehúzom a héjukat, és kiveszem a szárat és a magházat.
A magházat és a héjat fazékba teszem, és egy kevés vízzel felöntve gyöngyözve forralom néhány percig, ezzel fogom hígítani a paprikamártásomat.
A csirkemellből érméket vágok, sózom, borsozom.
Serpenyőben mindkét oldalukat aranybarnára sütöm, kellően magas hőfokon dolgozom, hogy ne száradjanak ki a csirkemell darabok.
A csirke sütésére használt serpenyőben lepirítom a finomra vágott fokhagymát, és a kockára vágott hagymát.
Felöntöm egy kis fehérborral, és beleteszem a héjuktól megfosztott paprikaszeleteket.
Ahogy a serpenyőben sülnek a paprikaszeletek lapos fakanállal gyors mozdulatokkal felaprózom azokat, és rászűröm a paprikalevet, ráöntöm a balzsamecetet, rácsurgatom a mézet.
Botmixerrel pépesítem, közben egy kevés tejföllel dúsítom.
Elkészítem a zabgombócot: összekeverem a zabpelyhet, a tojásokat, a vizet, sózom, és állni hagyom 10 percig.
Összevágom a bazsalikomleveleket, és azt is belekeverem.
Egyforma, körülbelül 2,5 cm átmérőjű gombócokat formázok a masszából a két tenyerem között.
A gombócokat forrásban lévő enyhén sós vízbe dobom, és 15 percig főzöm, nem forralom nagyon, csak éppen gyöngyöztetem a vizet.
Leszűröm.
Tálaláskor tejfölcsíkokkal színesítettem az ételt.
ez sült csirke paprikás szósszal.
kurvára nem csirkepaprikás.
de legyen neked a te igéd szerint.
Én inkább felhívásnak nevezném pazarlásra!
Elkészül szűk 4 adagnyi élelmiszer, és közben kidobunk fél vödörnyi élelmiszert. És elpazarlunk 3x annyi energiát, mintha az egészet egytálételként kezelnénk.
Csak, hogy a „fájndájning-fíling” meglegyen.
Látványos, egészségesnek hazudott valami ez, kérem. Az elkészítése során a té szakács pont azokat a részeket dobáltatja ki, amire majd külön vásárolt étrendkiegészítőket ajánlanak mások.
@Kopasz Szuzukis: Hát, ezt az ételt lehet szeretni vagy nem szeretni, de hogy kidobálna közben fél vödörnyi ételt? Én sehol nem látom ezt.
Csirkemellet használ, de ez nem jelenti azt, hogy a többi részét kidobta.
A paprikáról a vékony héját és a magvakat távolítja el, amit a legtöbben amúgy sem szoktak megenni, de még ezt sem dobja ki csak úgy, hanem kifőzi, és a levet felhasználja a szószhoz.
A zabgombócnál sem látok kidobott részeket. A zab szárát ugye eddig is kidobták, jó esetben nem szemétként, hanem hulladékként újrafelhasználásra.
A fazékban főzés kontra sütőben sütés lenne az energiapazarlás? Akkor is így beszélnél, ha azt javasolná, hogy most sertéspöri helyett legyen egy kis sült oldalas? Vagy paprikás csirke helyett jó kis töltött sült csirkecomb?
Engem az zavar, hogy nyersnek látszik a csirkemell. Nem étvágygerjesztő.
Persze mindenki addig süti, ameddig akarja, nem muszáj nyersen felszolgálni.
És valóban, az első hozzászólónak igaza van, ez nem paprikás csirke másként, hanem (nyers?) csirke paprikás szósszal.
@Kopasz Szuzukis: Akkor te egyél zsíros kenyeret. 🙂
Csak megerősíteni tudom az előttem szólókat:
1) Ez nem paprikás csirke. Az amúgy sem a mellből a legjobb. Nincs semmi baj a recepttel, de ne akarja valaki ezt paprikásnak eladni.
Egyébként lehet, hogy jó az íze, de a balzsamecet és a méz határozottan más irányba tolja, mint amit a paprikás vagy a pörkölt jelent.
2) Gordon Ramsay mondta, hogy ha nincs színe, nincs íze. Az így kinéző csirkemellről beszélt. Nekem nem tetszik.
Egyébként gratulálok a képi illusztrációhoz. Az igen színvonalasra sikeredett.
Ez nem paprikás csirke, hanem a megszokott erőlködés a gasztrobloggerektől valami új kitalálására… Egyébként biztos finom, de akkor már inkább egy jó paprikás csirke nokedlival! 🙂
Bocs, így jár az, aki csak a felvezető szöveget olvassa (Unja a paprikás csirkét?), a címet nem… Mert hát a címben benne van, hogy mi is ez…
Krutzifix: a felvezető baromi megtévesztő, azonban a szövegben is arra hivatkozik. Ez egyébként teljesen más kaja, értelmetlen a paprikáscsirkéhez hasonlítani.