A kínaival úgy vagyok, hogy egy évben egyszer megkívánom. Ezúttal otthon futottunk neki az egyik klasszikusnak, a kung pao csirkének. Persze néhány ponton belevittük a saját elképzeléseinket is. Én például nem vagyok oda a rizsért, így a körete burgonyafánk lett, amihez zöldbanán lisztet használtunk. A földimogyoró nagy ellenségem, így egyértelmű volt, hogy az sem kerülhet a tányérra. Helyette finom, pörkölt kesudió és egy kis fekete szezámmag biztosította a ropogósságot az ételben. Nagyon elégedettek voltunk a végeredménnyel. 🙂
M.
Hozzávalók:
750 g csirkemell
A páchoz:
1,5 evőkanál fehérbor
1,5 evőkanál sötét szójaszósz
1,5 evőkanál szezámolaj
1,5 evőkanál keményítő
2 gerezd fokhagyma
A szószhoz:
3 teáskanál barnacukor
200 g fehérbor
1,5 evőkanál sötét szójaszósz
1,5 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál fehérborecet
4 szál újhagyma
1 gerezd fokhagyma
chili
só
0,5 evőkanál keményítő kevés vízzel elkeverve
300 g víz
pörkölt, sós kesudió
fekete szezám
újhagyma
borsócsíra
A burgonyafánkhoz:
450 g (maradék) krumplipüré
1 db tojás
100 g zöldbanán liszt
repceolaj a sütéshez
Elkészítése:
A kockákra vágott csirkemellet bepácolom. Ráöntöm a száraz fehérbort, a szójaszószt, a szezámolajat, és rászórom a keményítőt.
A zúzott fokhagyma is a csirkére kerül. Így pácolódhat a hűtőben akár két napig is, de néhány óra múlva már alkalmas a lesütésre.
A fekete szezámot serpenyőben óvatosan kipattogatom, megpirítom vigyázva, ne égjen meg. Tálaláskor ezzel szórom majd meg az ételt.
Elkészítem a burgonyafánkot. A krumplipürébe ütöm a tojásokat, beleszórom a banánlisztet, és jól elkeverem.
Ha szükséges sózom, kanál és villa segítségével megformázom a tenyeremben a fánkocskákat.
Közepesen forró repceolajban kisütöm azokat. Ha megsültek konyhai papírtörlőre szedem, ez a felesleges olajat felszívja róla.
Egy serpenyőben lepirítom a bepácolt csirkemell kockákat. Sózom, borsozom.
Egy másik serpenyőben nádcukrot karamellizálok.
Felöntöm fehérborral.
Beleöntöm a szójaszószt, a szezámolajat, a fehér balzsamecetet.
Beleteszem az újhagymadarabokat és a finomra vágott fokhagymát.
Belekerül egy kis házi chilipaszta is.
Ha már kellően összeforrt, keményítős vízzel sűrítem a mártást.
Sózom.
Beleteszem a pácolt, és már lepirított csirkemell kockákat.
Jól összeforralom.
Tálaláskor a ragu tetejére kerül, a pörkölt kesudió, a vágott újhagyma zöldje, és a pörkölt fekete szezám.
Mellé kerülnek a banánlisztes burgonyafánkocskák és egy kis borsóhajtás dekorációként.
KLASSZ/ AKURATUS. JOBBNAK TUNIK MINT AZ ITTENI PEKINGI VERZIO! Persze a fank klassz, ded ezt akkor is csak rizzsel tudom enni 🙂
@Chaoyang: Köszi. 🙂
E má nekem kicsit sok 🙂