A piacokon kapható csalamádéféleségek sajnos ritkán nyerik el a tetszésünket, mert a készítésükkor használt édesítőszer mellékízt kölcsönöz a savanyúságnak, és a felhasznált alapanyagok aránya erősen a káposzta irányába tolódik el. Megértem, hogy így nagyobb hasznot lehet realizálni, de a végeredmény csak gyenge másolata lesz a csalamádénak. Mi így szoktuk készíteni, remekül eláll, szép és nagyon finom.
Hozzávalók:
1600 g fejeskáposzta
600 g sárgarépa
500 g kígyóuborka
450 g paprika
200 g vöröshagyma
100 g lilahagyma
280 g kristálycukor
210 g ecet (10%)
56-60 g só
egész kömény
bors
Elkészítése:
A megtisztított alapanyagokat összeaprítom. A répát reszelem, a káposztát, a hagymaféléket, a paprikát, az uborkát V gyalu (figyelem: nem ötödik Gyula) segítségével csíkozom szép egyenletesre.
Rászórom a cukrot és a sót.
Beletekerem a frissen őrölt borsot.
Beleöntöm az ecetet.
Végül a kömény is megtalálja a helyét a csalamádémban.
Jól összeforgatom. Néhány órán keresztül állni hagyom, amikor levet enged még egy utolsó kóstolás, ha kell utánfűszerezek. Fontos a kiegyensúlyozott ízvilág.
Csatos vagy befőttes üvegbe szedem, és jól megnyomkodom, letömörítem, ne maradjon levegős, és a lé teljesen lepje el.
Akár hónapokig harsogva roppanós marad a hűtőszekrényben.
Az en olvasatomban a csalamadeban nincs repa. Amiben piros is van,az max. a vegyes vagott nevet kaphatja nalam.
@tlantos: összekevered a káposztasalátát a csalamádéval
Nekem tetszik ez a recept. Ebből a mennyiségből hány liter cucc lesz?
Igen, ez vegyes vágott. A csalamádéban csak káposzta, paprika, zöld paradicsom, uborka és hagyma van (természetesen a fűszerek és az ecet mellett).
Biztosan februárban a legolcsóbb ezt elkészíteni?
Amúgy valóban sokkal jobb az édesítőszeres szaroknál.
@jet set: nekem is ez jutott eszembe elsőre.
Szeptemberben akarta közölni, csak elfelejtette…:)
A vegyes vágott (csalamádé) tipikusan az ‘ahány ház’ összetételű.
Ez jónak tűnik, kipróbálom.
@Borzasztó Károly: 750 ml-es befőttes üvegből körülbelül 4 db kell hozzá
Vegyes vágott, csalamádé, stb…-nálunk, otthon (Győrben) -minden ilyesmit „kacatnak”-nak hívunk, -és akkor mi van…
Mindenki azt tegyen bele, amit szeret, (és, éppen van neki, vagy „ákciósan” hozzá jut)…
A „szerző”, -NEM, a nyáron, télire elteendő savanyúságról ír, -szerintem…
-Hanem arról, hogy hogyan csináljunk télen is, finom „csalamádét”…
-MERT, sajnos tényleg, szinte az összes kapható, ÉDESÍTŐSZERES!!! =NEM FINOM ÍZŰ!!! („mellékíze van!!!)
-MIÉRT MUSZÁJ, -szinte, csakis ilyeneket ennünk??? —csakis az lehet az ok, hogy jóval „ócsóbb”…
-DE, „nem-e lehetne-e”, -a régi: -ecetes-cukros-vizes-, módon eltett savanyúságokat is kapni?
@szsuzsanna: Hát nekem sikerült zseniálisan finomat vennem. Bár csak annak jó, aki szereti a jó csípős savanyút. Solton a Kurta csárdában lehet kapni, csípős vegyes vágott néven, dobozolva. Valószínű, helyben készítik. Ha arra járok, rendszeresen veszek egy kilót belőle! A recept jónak tűnik, már csak azért is, mert természetes. Amúgy meg az „óccsóbb” dolgok ritkán jók. Főleg, ha magamnak készítek valamit, hát miért ne legyek igényes. És a mellékíz, valóban, függetlenül a gyártótól, szinte mindegyikre jellemző (kivéve a fent említett soltit). Ez még arra is jellemző, amelyikre rá van írva, hogy „BIO” (ettől halok be!), vagy, hogy a Nagyi féle, illetve „házi” meg stb. stb.
Nagyon tetszik !!! Nem kell dunsztolni, nincs benne tartósitószer Okvetlenül megcsinálom.
Nagyon köszönöm a receptet.
@parafa56: Próbáld ki bátran, kilószámra kérik tőlünk az ismerősök. 🙂