Chilivel és füstölt paprikával pácolt feta olajban

Chilivel és füstölt paprikával pácolt feta olajban

00_chili_feta.jpg

Görögországi nyaralások alkalmával találkoztunk különböző ízesítésű, pácolt fetakülönlegességekkel, amiket olajjal öntöttek le, így meghosszabbítva az eltarthatóságukat. Már akkor nagyon elnyerte a tetszésünket ez a csemege. Sajnos itthon nem láttuk effélét,  még a különlegességeket árusító boltok polcain sem. A piacon a kedvenc tejtermékesünknél a szokásos vásárlásunkat ejtettük meg, és beszélgetésben elegyedve egyszer csak egy kés hegyére felszúrt fetakocka került az orrunk elé. Ezt kóstoljátok meg! – hangzott a bársonyosan dörmögő férfihang. Nem állhattunk ellen a kedves invitálásnak. Kellemesen lágy, mégis kellően stabil textúrával, enyhén sós, tejszínes ízzel megáldott fetát kaptunk. Rögtön bevillant az Égei-tenger partján beégett emlék. Vettünk belőle egy szép adagot, és bepácoltuk háromféleképpen. Most a chilis, füstölt paprikás változatot tesszük közkincsé. 

A pácolt fetakockák vendégváró fogásként is kiválóak, nem csak a krémes sajtfalatokat élvezet fogyasztani, hanem az addigra már intenzíven fűszeres olajat is tunkolhatjuk friss rozskenyérrel.

Hozzávalók:

300 g feta
250 g repceolaj
2 db piri piri
pici chilipaszta (ezt egy kedves barátunk készítette nagy műgonddal nevelgetett chili ültetvényének terméséből)
chiliszál
füstölt paprika

Elkészítése:

Az 1x1cm-es kockára vágott fetára rászórom a füstölt paprikát. 

01_chili_feta.jpg

Ráteszem a chilipasztát, a chili szálakat, és a piri pirit. 

02_chili_feta.jpg

Óvatosan átforgatom, inkább csak rázogatom a fűszerekkel, nem szeretném, hogy összetörjenek a kockák. 

03_chili_feta.jpg

Sterilizált üvegekbe szedem a fűszeres fetát, majd felöntöm a repceolajjal.

04_chili_feta.jpg

Az üvegeket lezárom, hűtőszekrénybe rakva megkezdődhet az érlelés, néhány óra elteltével rózsaszínre, néhány nap múlva halványpirosra színezik az olajat a paprikaféleségekből kioldódó anyagok, ez idő alatt az ízek is jól átjárják a fetakockákat. 

05_chili_feta.jpg

Hűtve akár hónapokig is megőrzi frissességét.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük