Görögországi nyaralások alkalmával találkoztunk különböző ízesítésű, pácolt fetakülönlegességekkel, amiket olajjal öntöttek le, így meghosszabbítva az eltarthatóságukat. Már akkor nagyon elnyerte a tetszésünket ez a csemege. Sajnos itthon nem láttuk effélét, még a különlegességeket árusító boltok polcain sem. A piacon a kedvenc tejtermékesünknél a szokásos vásárlásunkat ejtettük meg, és beszélgetésben elegyedve egyszer csak egy kés hegyére felszúrt fetakocka került az orrunk elé. Ezt kóstoljátok meg! – hangzott a bársonyosan dörmögő férfihang. Nem állhattunk ellen a kedves invitálásnak. Kellemesen lágy, mégis kellően stabil textúrával, enyhén sós, tejszínes ízzel megáldott fetát kaptunk. Rögtön bevillant az Égei-tenger partján beégett emlék. Vettünk belőle egy szép adagot, és bepácoltuk háromféleképpen. Most a chilis, füstölt paprikás változatot tesszük közkincsé.
A pácolt fetakockák vendégváró fogásként is kiválóak, nem csak a krémes sajtfalatokat élvezet fogyasztani, hanem az addigra már intenzíven fűszeres olajat is tunkolhatjuk friss rozskenyérrel.
Hozzávalók:
300 g feta
250 g repceolaj
2 db piri piri
pici chilipaszta (ezt egy kedves barátunk készítette nagy műgonddal nevelgetett chili ültetvényének terméséből)
chiliszál
füstölt paprika
Elkészítése:
Az 1x1cm-es kockára vágott fetára rászórom a füstölt paprikát.
Ráteszem a chilipasztát, a chili szálakat, és a piri pirit.
Óvatosan átforgatom, inkább csak rázogatom a fűszerekkel, nem szeretném, hogy összetörjenek a kockák.
Sterilizált üvegekbe szedem a fűszeres fetát, majd felöntöm a repceolajjal.
Az üvegeket lezárom, hűtőszekrénybe rakva megkezdődhet az érlelés, néhány óra elteltével rózsaszínre, néhány nap múlva halványpirosra színezik az olajat a paprikaféleségekből kioldódó anyagok, ez idő alatt az ízek is jól átjárják a fetakockákat.
Hűtve akár hónapokig is megőrzi frissességét.