Szezonban nálunk igen nagy mennyiségben fogy a szilva, az egyik kedvenc gyümölcsünk. Nem csak frissen remek, de gyakran készítünk belőle fahéjas szilvafagyit, beletesszük különböző salátákba, sőt savanyúság is készül belőle időnként. Ezúttal egy szuper levest főztünk belőle, amit hidegen tálaltunk étcsokiba mártott túrónyárssal.
Hozzávalók:
A leveshez:
45 g finomítatlan nádcukor
600 g érett szilva
300 g víz
100 g száraz vörösbor
fahéj
só
A túrónyárshoz:
250 g túró
80 g tejföl
50 g xilit
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
5 cm vaníliarúd kikapart magjai
10 g útifűmaghéj
só
200 g étcsokoládé
puffasztott amarant
néhány begónia virág
Elkészítése:
A szilvákat kimagozom.
Karamellizálom a cukrot.
Rádobom a szilvát.
Felöntöm a vízzel.
Fűszerezem az őrölt fahéjjal.
A só sem maradhat el. Sosem. 🙂
A főzés utolsó szakaszában rakom bele a vörösbort.
Rúdmixerrel egyneműsítem a levest, majd le is szűröm.
A túrót villával áttöröm, elkeverem a tejföllel.
Beleszórom a xilitet, és egy picit meg is sózom.
Ízesítem vaníliával, reszelt citromhéjjal, valamint a citrom levével.
Végül belekeverem az útifűmaghéjat is az optimális állag eléréséhez. Megköti a túrókrémben a szabad víztartalmat.
Egyforma gömböket formázok a túróból.
A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom. Temperálás nélkül fogom felhasználni.
A túrógömböket nyársra fűzöm.
Közvetlen a tálalás előtt vonom be őket az olvasztott csokoládéval, gyönyörű tükrös a felületük. A temperálatlan csokoládé nehezebben szilárdul meg, így tálalásig megőrizhetem a csokoládéréteg krémességét.
Megszórom puffasztott amaranttal a nyársakat.
Egy tányérba szedem a kihűtött szilvalevest, és a tányér peremén megtámasztom a túrónyársamat.
Végül néhány fehér begóniával teszem szebbé. A virágok savanykás íze remekül harmonizál a levessel.
Tokeletes kompozicio:)
@hii: Köszi 🙂
Aku…..ez nagyon jól hangzik/néz ki, esküszöm nekiesek holnap. Csak nemtudom honnan szerezzek begóniát.
De van még némi visszamaradt avokádóm a Rockmaratonról 🙂