Vörösboros szilvakrémleves túrónyárssal

Vörösboros szilvakrémleves túrónyárssal

19_szilvaleves.jpg

Szezonban nálunk igen nagy mennyiségben fogy a szilva, az egyik kedvenc gyümölcsünk. Nem csak frissen remek, de gyakran készítünk belőle fahéjas szilvafagyit, beletesszük különböző salátákba, sőt savanyúság is készül belőle időnként. Ezúttal egy szuper levest főztünk belőle, amit hidegen tálaltunk étcsokiba mártott túrónyárssal.

1_szilvaleves.jpg

Hozzávalók:

A leveshez:

45 g finomítatlan nádcukor
600 g érett szilva
300 g víz
100 g száraz vörösbor
fahéj

A túrónyárshoz:

250 g túró
80 g tejföl
50 g xilit
1 citrom reszelt héja
fél citrom leve
5 cm vaníliarúd kikapart magjai
10 g útifűmaghéj

200 g étcsokoládé
puffasztott amarant

néhány begónia virág

Elkészítése:

A szilvákat kimagozom.

2_szilvaleves.jpg

Karamellizálom a cukrot.

3_szilvaleves.jpg

Rádobom a szilvát. 

4_szilvaleves.jpg

Felöntöm a vízzel.

5_szilvaleves.jpg

Fűszerezem az őrölt fahéjjal.

6_szilvaleves.jpg

A só sem maradhat el. Sosem. 🙂

7_szilvaleves.jpg

A főzés utolsó szakaszában rakom bele a vörösbort. 

8_szilvaleves.jpg

Rúdmixerrel egyneműsítem a levest, majd le is szűröm.

9_szilvaleves.jpg

A túrót villával áttöröm, elkeverem a tejföllel. 

10_szilvaleves.jpg

Beleszórom a xilitet, és egy picit meg is sózom.

11_szilvaleves.jpg

Ízesítem vaníliával, reszelt citromhéjjal, valamint a citrom levével.

12_szilvaleves.jpg

Végül belekeverem az útifűmaghéjat is az optimális állag eléréséhez. Megköti a túrókrémben a szabad víztartalmat. 

13_szilvaleves.jpg

Egyforma gömböket formázok a túróból.

14_szilvaleves.jpg

A csokoládét vízgőz fölött megolvasztom. Temperálás nélkül fogom felhasználni.

15_szilvaleves.jpg

A túrógömböket nyársra fűzöm.

16_szilvaleves.jpg

Közvetlen a tálalás előtt vonom be őket az olvasztott csokoládéval, gyönyörű tükrös a felületük. A temperálatlan csokoládé nehezebben szilárdul meg, így tálalásig megőrizhetem a csokoládéréteg krémességét. 

17_szilvaleves.jpg

Megszórom puffasztott amaranttal a nyársakat.

18_szilvaleves.jpg

Egy tányérba szedem a kihűtött szilvalevest, és a tányér peremén megtámasztom a túrónyársamat.

20_szilvaleves.jpg

Végül néhány fehér begóniával teszem szebbé.  A virágok savanykás íze remekül harmonizál a levessel. 

21_szilvaleves.jpg

3 thoughts on “Vörösboros szilvakrémleves túrónyárssal

  1. Aku…..ez nagyon jól hangzik/néz ki, esküszöm nekiesek holnap. Csak nemtudom honnan szerezzek begóniát.

    De van még némi visszamaradt avokádóm a Rockmaratonról 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük