Fokhagymás, balzsamecetes burgonya pirított cukkinivel és cukkinimártással. Egyszerű, olcsó, könnyű, húsmentes, finom. Ennyi 🙂
Hozzávalók:
4 db gömbcukkini
600 g sárga burgonya
2 fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
2 evőkanál balzsamecet
200 g tejszín
2 szál friss oregánó
friss citromlé
olívaolaj
só
bors
Elkészítése:
A krumplit meghámozom, cikkekre vágom, majd meglocsolom 3 evőkanálnyi olívaolajjal.
Rászórok három gerezd apróra vágott fokhagymát.
Sózom, borsozom, ráöntök 2 evőkanál balzsamecetet.
A krumplicikkeket összeforgatom az ízesítőkkel. Lefolpakkozom és mikrohullámú sütőbe teszem 3-5 percre, hogy megpuhuljon.
Hagyom picit kihűlni, majd sütőpapírral borított tepsire kerülnek a cikkek. 200 fokos sütőben ropogósra sütöm.
A cukkiniknek eltávolítom a magos részét, de nem dobom ki, ebből készítem a mártást.
A cukkinit cikkekre vágom.
A hagymát kevés olívaolajon enyhén megpirítom.
Hozzáadok 2 gerezd fokhagymát.
Beleteszem a cukkinik magos és leeső részeit.
Amikor a zöldségek megpuhultak hozzáöntöm a tejszínt.
Sózom, borsozom.
Végül fűszerezem friss oregánóval.
Rúdmixerrel pürésítem a mártást.
Át is szűröm, átpasszírozom.
Újra felforralom, végül egy kevés citromlével frissítem.
A cukkinit olívaolajon, forró serpenyőben megpirítom. Közben sózom és borsozom.
A fokhagymás, balzsamecetes krumpli is elkészült közben.
A mártásból szedek a tányérra, majd középre halmozom a krumpli és cukkini darabokat. Egy kis oregánó kerül a halom közepére, és már fogyasztható is.