Már gyermekként meglepődtem a tőgypörkölt szóösszetételen, és amúgy eszem ágában sem lett volna megkóstolni. Aztán ahogy eltelt ez a 25-30 évecske, csak nem hagyta nyugodni a fantáziámat. Megpillantottam a Vásárcsarnokban, és örömmel vásároltam belőle egy kilónyit. A sorban állás közben kigondoltam, hogy háromféle ételt fogok belőle készíteni. Íme az egyik.
W.
Hozzávalók:
A tőgyhöz:
400 g tőgy
1000 g víz
2 gerezd fokhagyma
1 karika citrom
10 szem feketebors
1 db babérlevél
só
finomliszt
2 db tojás
zsemlemorzsa
repceolaj a sütéshez
A burgonyasalátához:
300 g apró, sárga burgonya
1 kis fej lilahagyma
10 g kapribogyó
zsenge zellerszár
3 evőkanál kovászos uborka lé
1 evőkanál fehérborecet
2 evőkanál extra szűz olívaolaj
1 teáskanál méz
só
bors
petrezselyem
zellerzöld
Elkészítése:
A kívánt méretű szeletekre vágom a tőgyet, alaposan átmosom bő vízben. Addig cserélem rajta a vizet, amíg annak opálossága teljesen el nem múlik.
A tőgyszeleteket megfőzöm a fűszeres vízben. Éppen csak gyöngyöztetem, nem szabad, hogy nagyon forrjon. 3 és fél óra alatt teljesen megpuhul. A főzővízében hagyom kihűlni.
A krumplikat héjukban megsütöm. Ez 170 fokon, 30 percet vesz igénybe.
Egy tálba teszem a meghámozott, felkarikázott burgonyát, a vékony félkarikákra vágott lilahagymát, a kapribogyót és az apróra vágott zellerszárat.
Egy befőttes üvegbe kanalazom a vinaigrette öntet alapanyagait. A kovászos uborka levével kezdem.
Az extra szűz olívaolaj következik.
A fehér balzsamecet is a üvegbe csurog.
A mustár is megtalálja a helyét az öntetben.
Sózom, borsozom.
Végül belecsurgatom a mézet. Az üvegre ráteszem a tetejét, és összerázom, így a különböző fajsúlyú alkotórészekből emulzió keletkezik. Ha később rétegekre válna szét, az összerázást megismételve újra egynemű lesz.
Látható, milyen sima, krémes állagot vesz fel.
Jól összeforgatom, ügyelve arra, hogy ne törjenek össze a krumplikarikák.
A jól megszokott módon panírozom be az előfőzött tőgyszeleteket.
A tőgyet közepesen meleg repceolajban sütöm ki. Amikor a szeletek elkészültek, papírtörlőre helyezve lecsepegtetem, így megszabadulhatok a felesleges olajtól.
Következhet a tálalás:
A panírozott tőgyszeletek enyhén vajas aromája, puha, lágy belseje és ropogós bundája remekül harmonizál a kellemesen savanykás, ízes krumplisalátával.
szia! melyik hentesnél lehet kérdezősködni a tőgy iránt a csarnokban? ez a Vámház körútiban volt? köszi
@kiricsi_zoltan: Szia! Vámház krt. felőli bejáraton menj be, ha a fő folyosón haladsz, akkor az egyik jobb oldali folyosó bal kéz felőli oldalán van a hentes. Ha legközelebb arra járok, akkor megnézem pontosan.
@Citrom Disznó: szuper, köszi, ez alapján megtalálom, mert szoktam vásárolgatni ott! köszi!