A MÁK bistro ételfotói között láttam először ezt az uborkafélét egy szépen felépített tányér komponenseként. Akkor még fogalmam sem volt arról, hogy mi a neve, de az idén rátaláltam egy vetőmag webshopban. Annyira jól néztek ki a kis egérdinnyécskék, hogy nem tétováztam, hamar megrendeltem belőle egy tasakkal. Néhány különlegesebb chilit, kukoricát, uborkafélét is hozzácsaptam a rendeléshez. Március elején ültettem el a magokat, cserepekben palántákat neveltem, majd a fagyveszély elmúltával kiültettem a kertbe. Nagyon hálás kis növény, a támrendszerre kifeszített hálót gyorsan benőtték az indák, és megjelentek az első egérdinnyék. Folyamatosan ontották a termést, egész nyáron szedegettük a citrusosan fanyarkás, uborkára emlékeztető ízvilágú dinnyécskéket.
Felhasználtuk salátákba, ragukba és persze savanyúságként is. Mindenkinek csak ajánlani tudjuk. Igazán különleges növényke, és remekül terem a mi éghajlatunkon is.
Hozzávalók (1 db 750 ml-es üveghez):
350 g mexikói egérdinnye
300 g langyos víz
12 g só
1 kávéskanál koriandermag
10 szem feketebors
2 db chili
2 gerezd fokhagyma
40 g sercli (kenyércsücsök)
1 szál friss tárkony
Elkészítése:
A langyos vízben feloldom a sót.
Az alaposan megmosott egérdinnyéket, a fokhagymagerezdeket, a chiliket és a tárkonyt az üvegbe teszem.
Rászórom a borsot és a koriandermagot.
A serclit egy sűrű szövésű hálóba kötöm. (Erre azért van szükség, hogy amikor kellően megerjedt, maradéktalanul, morzsamentesen el tudjam távolítani a kenyeret.)
Az üveget színültig töltöm a sós vízzel.
Az üvegbe teszem a bekötözött serclit is. Hagyom, hogy megszívja magát, ha kell még utántöltöm sós vízzel. Fontos, hogy az üvegben ne maradjon levegő. A levegő jelenléte nem kívánt folyamatokat indíthat meg, például pimpósodást, penészesedést.
A kupakot nem húzom rá, csak finoman ráillesztem. Fontos, hogy az erjedés során keletkező gázok távozni tudjanak. A következő nap már láthatjuk, ahogyan pezseg a folyadék, a lecsökkent folyadékszintet minden nap pótolom sós vízzel.
Az erjedést a megfelelő pillanatban kell megállítanom. A lének kellően elsavasodottnak, a dinnyének kellően roppanósnak kell lennie, így lesz igazán finom. Kiveszem a serclit, ha szükséges még pótolom a hiányzó sómennyiséget. Ha túlerjesztitek meglágyulnak a dinnyécskék! Hűtőszekrényben hetekig, akár hónapokig is eláll ha tisztán dolgoztatok.
Íme a különleges és gyönyörű kovászolt egérdinnye.