Rakott kelkáposzta

Rakott kelkáposzta

00_rakott_kelkaposzta.jpg

Ha össze kéne állítanunk a kedvenc ételeink TOP 10-es listáját, akkor a rakott kel biztos szerepelne rajta. Egy igazi klasszikus, sok receptet kipróbáltunk már, szeretünk kísérletezni. A mostani abban tér el a szokásostól, hogy a rizst répára cseréljük, így a „húsos rész” könnyebb, frissebb, ízesebb lesz. Bármikor jöhet. 🙂 

01_rakott_kelkaposzta.jpg

Hozzávalók:

A káposztához:

egy nagy kelkáposzta fele
2 db babérlevél
fél teáskanál őrölt kömény
2 liter víz

bors

A húsos részhez:

1 evőkanál sertészsír
2 fej vöröshagyma
1/3 teáskanál őrölt kömény
2 db babérlevél
3 gerezd fokhagyma
1 teáskanál fűszerpaprika
2 evőkanál kockázott paradicsom
150 g sárgarépa
400 g darált sertéscomb
1 evőkanál majoranna

bors

A tejfölhöz:

500 g tejföl (20%)
fél citrom leve
2 gerezd fokhagyma

bors

A sütéshez:

1 teáskanál sertézsír
1 evőkanál zabpehely
150 g gouda

A tálaláshoz:

tejföl (20%)

Elkészítése:

A káposztát leveleire szedem, kivágom a nagyon vastag ereket.

02_rakott_kelkaposzta.jpg

Egy lábosba öntöm a vizet, beledobok 2 db babért, fél teáskanál őrölt köményt. Alaposan sózom és borsozom. Ha a víz felforrt, néhány perc alatt, több részletben blansírozom a leveleket. Ezután jól lecsöpögtetem, és felhasználásig félreteszem.

04_rakott_kelkaposzta.jpg

Egy serpenyőben felolvasztok egy evőkanálnyi sertészsírt, és megpirítom benne a felkockázott hagymát.

05_rakott_kelkaposzta.jpg

Hozzáadok 2 db babért.

06_rakott_kelkaposzta.jpg

Egy kevés őrölt köményt szórok hozzá.

07_rakott_kelkaposzta.jpg

Az apróra vágott fokhagymát is hagyom pirulni 1 percig. Ne barnuljon meg túlzottan, mert keserű tónust ad az ételnek. 

08_rakott_kelkaposzta.jpg

Néhány mozdulattal elkeverem benne a fűszerpaprikát.

09_rakott_kelkaposzta.jpg

Hozzáadom a kockázott paradicsomot, majd sózom és borsozom az alapot.

10_rakott_kelkaposzta.jpg

A felaprított sárgrépa következik.

11_rakott_kelkaposzta.jpg

A húst is elkeverem az alapban.

12_rakott_kelkaposzta.jpg

Végül ízesítem egy jó adag majorannával és hagyom, hogy a hús is piruljon egy kicsit.

13_rakott_kelkaposzta.jpg

A tejfölbe belefacsarom a citromlevet, és beleszórom az apróra vágott fokhagymát.

14_rakott_kelkaposzta.jpg

Sózom, borsozom, majd alaposan elkeverem.

15_rakott_kelkaposzta.jpg

Következhet a rétegezés. Egy kerámia tepsit vékonyan kikenek sertészsírral, megszórom zabpehellyel, ami majd a felesleges folyadékot fogja felszívni, majd ráfektetem a kelkáposzta levelek felét.

16_rakott_kelkaposzta.jpg

Egyenletesen eloszlatom rajta a húsos, répás részt.

17_rakott_kelkaposzta.jpg

A tejföl fele következik.

18_rakott_kelkaposzta.jpg

Az egészet betakarom a levelek másik felével.

19_rakott_kelkaposzta.jpg

Szétkenem a leveleken a tejföl másik felét, majd 180 fokos sütőbe teszem fél órára.

20_rakott_kelkaposzta.jpg

Rászórom a reszelt sajtot, bekapcsolom a légkeverést, és addig sütöm tovább, amíg a sajt meg nem pirul a tetején.

21_rakott_kelkaposzta.jpg

Remekül néz ki. :))

22_rakott_kelkaposzta.jpg

Bőven meglocsolom még tejföllel, és már eszem is. 🙂

23_rakott_kelkaposzta.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük