A legutóbbi füstölésünk áldozata az alábbi képen látható „mosolygós” afrikai harcsa volt. Bőrös filékhez – ami a legideálisabb a füstöléséhez – nehéz hozzájutni, ám szerencsére egészben lehet kapni, így egy kis plusz munkával meg is kapjuk a kívánt bőrös szeleteket. A maradék részekből halalaplé készül, így semmi sem vész kárba.
A hal meleg füstöléséhez az ideális hőmérséklet a 71-73 fok, azonban mi nem (csak) azonnali fogyasztásra szántuk, ezért 90 fokon készítettük, majd a teljesen kihűlt halat levákuumoztuk, és még 1-2 hétig csemegéztünk belőle.
A halat 12 órán keresztül pácoltuk, így volt ideje átvenni az ízeket. A végeredmény omlós, szaftos halhús telt, intenzív ízekkel.
Hozzávalók:
1 db afrikai harcsa
500 g víz
24 g só
5 g cukor
1 db babérlevél
3 g egészbors
1 db szegfűbors
12 g reszelt torma (friss)
5 g kapor (szárított)
Elkészítése:
A recepthez bőrös filére van szükségem.
Elkészítem a pácot. A vízbe beleszórom a sót.
Hozzáadom a borsot, szegfűborsot és a babért.
A frissen reszelt torma következik.
A szárított kapor az utolsó összetevője. A vizet 1-2 percig forralom a fűszerekkel.
A pácot hagyom kihűlni, majd a halra öntöm.
Fontos, hogy a pác teljesen ellepje a halat. Letakarom és 12 órára mehet a hűtőbe.
Amikor letelt az idő, kiveszem a halat a pácból, és leitatom róla a nedvességet.
A füstölőt 90 fokra fűtöttem, mehetnek is bele a halszeletek.
Mivel az eltarthatóság ebben az esetben fontos szempont volt, így 45 percig hagytuk a szekrényben a filéket.
Kihűlés után remekül szeletelhető, mégis kellően puha halhús lett az eredmény. Telt ízei beindították a fantáziánkat további alapanyagokkal történő kombinálásával kapcsolatban. Libamájjal és mangópürével is egy tányérra tettük.
Vákuumzacskóban sokáig megőrzi frissességét.
ha jó az alapanyag, biztos nagyon finom. de lehet kapni olyan rossz harcsát, hogy szétfolyik a zsírtól, hülyére van hízlalva. az valami rettenet!!!!
Mester, erről füstölőről lehetne többet tudni?
citromdiszno.blog.hu/2015/11/09/smokehouse_bbq
Bàr, túl azon,hogy a Baltikumból érkezett sok infót nem találtam róla.
Én olcsó asztali füstölőt használok.Tökéletes a halhoz, de készítettem már benne csirkemellfilét is. Olcsó,kis helyen elfér.