Füstölt afrikai harcsa

Füstölt afrikai harcsa

00_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

A legutóbbi füstölésünk áldozata az alábbi képen látható „mosolygós” afrikai harcsa volt. Bőrös filékhez – ami a legideálisabb a füstöléséhez – nehéz hozzájutni, ám szerencsére egészben lehet kapni, így egy kis plusz munkával meg is kapjuk a kívánt bőrös szeleteket. A maradék részekből halalaplé készül, így semmi sem vész kárba.
A hal meleg füstöléséhez az ideális hőmérséklet a 71-73 fok, azonban mi nem (csak) azonnali fogyasztásra szántuk, ezért 90 fokon készítettük, majd a teljesen kihűlt halat levákuumoztuk, és még 1-2 hétig csemegéztünk belőle.
A halat 12 órán keresztül pácoltuk, így volt ideje átvenni az ízeket. A végeredmény omlós, szaftos halhús telt, intenzív ízekkel.

01_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

Hozzávalók:

1 db afrikai harcsa
500 g víz
24 g só
5 g cukor
1 db babérlevél
3 g egészbors
1 db szegfűbors
12 g reszelt torma (friss)
5 g kapor (szárított)

Elkészítése:

A recepthez bőrös filére van szükségem.

02_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

Elkészítem a pácot. A vízbe beleszórom a sót.

03_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 Hozzáadom a borsot, szegfűborsot és a babért.

04_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 A frissen reszelt torma következik.

05_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 A szárított kapor az utolsó összetevője. A vizet 1-2 percig forralom a fűszerekkel.

06_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 A pácot hagyom kihűlni, majd a halra öntöm. 

07_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 Fontos, hogy a pác teljesen ellepje a halat. Letakarom és 12 órára mehet a hűtőbe.

08_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 Amikor letelt az idő, kiveszem a halat a pácból, és leitatom róla a nedvességet.

09_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 A füstölőt 90 fokra fűtöttem, mehetnek is bele a halszeletek.

10_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

Mivel az eltarthatóság ebben az esetben fontos szempont volt, így 45 percig hagytuk a szekrényben a filéket. 

11_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

Kihűlés után remekül szeletelhető, mégis kellően puha halhús lett az eredmény. Telt ízei beindították a fantáziánkat további alapanyagokkal történő kombinálásával kapcsolatban. Libamájjal és mangópürével is egy tányérra tettük. 

12_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

 Vákuumzacskóban sokáig megőrzi frissességét. 

13_fustolt_afrikai_harcsa.jpg

5 thoughts on “Füstölt afrikai harcsa

  1. ha jó az alapanyag, biztos nagyon finom. de lehet kapni olyan rossz harcsát, hogy szétfolyik a zsírtól, hülyére van hízlalva. az valami rettenet!!!!

  2. Én olcsó asztali füstölőt használok.Tökéletes a halhoz, de készítettem már benne csirkemellfilét is. Olcsó,kis helyen elfér.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük