Ez a recept egy kósza gondolat eredménye, és állíthatom, hogy minden elképzelésünket felülmúlta. A körte és a karamell igazán klasszikus párosítás, ebben a receptben pedig igazán sallangmenetsen jelennek meg. Hogyan lehet felhasználni? Egy egyszerű vajas kalácsra vagy vaníliafagyira csorgatva a legegyértelműbb, de önmagában is remek, ha egy kiskanálnyi édességre vágyunk. Kiváló édes-sós szendvicsekben is, de erről majd egy későbbi bejegyzésben.
Hozzávalók:
500 g vilmoskörte
500 g kristálycukor
200 g víz
3 g aszkorbinsav
225 g vaj
pici só
Elkészítése:
A körtéket meghámozom, eltávolítom a magházukat és felkockázom.
A cukrot és a vizet összeöntöm és elkezdem főzni.
A körtét pürésítem az aszkorbinsavval és a sóval. Egy kicsit több sót használok, mint ahogy azt az édességekben általában szokás.
A karamellnek ilyen színűnek kell lennie:
Mehet bele a körtepüré, amivel főzöm még 3 percig.
Végül, a tűzről levéve belekeverem a kockára vágott vajat.
Enyhén ecetes vízben sterilizált üvegekbe töltöm.
Imádom, ahogy sorakoznak a kis üvegek.
Próbáljátok ki vajas kaláccsal.
Néhány üvegre, ahogy a Citromdisznó férfi tagja mondja, csipkebugyit húztam, ugyanis néhány szerencsés családtag, rokon fog belőle kapni Karácsonyra. :)))
Az aszkorbinsav itt gondolom tartósításra van és nem helyettesíthetem citromsavval?
@Fanyuvo: Csináld nyugodtan citromsavval, az ízéhez kell valami sav. Ha kifőzött üvegekbe teszed nem lesz gond vele.
@Citrom Disznó: Szuper, köszi.