A grapefruit enyhén kinines, tonikos, friss ízvilágát nagyon kedveljük, elhatároztuk hát, hogy befőttesüvegbe zárjuk megőrizve ízét és állagát is. Ehhez a recepthez nagyon fontos a megfelelő minőségű alapanyag. A gyümölcs legyen érett, édes és lédús.
A grapefruit gerezdek egy része egészben került az üvegekbe, a másik részét pedig turmixoljuk némi cukorral és egy pici sóval, mindössze annyival, hogy még jobban kiemeljük a gyümölcs ízét, az állagot pedig Sosa Gelespessa porral állítjuk be. Ez picit sűríti, de nem nehezíti el a grapefruitpürét, a turmixolás során belekerült levegőtől enyhén habos is lesz. A Gelespessa helyettesíthető Xantannal is, ebben az esetben az adagolás eltérhet.
Hőkezeléssel tartósítjuk, a lezárt, 200 ml-es üvegeket 40-45 percig tartjuk vízfürdőben.
A végeredmény könnyű, friss a grapefruit minden jellegzetességével bíró gyümölcsbefőtt.
Felhasználhatjuk desszertek készítéséhez, de egy egyszerű vajas croissant-al is remek.
Hozzávalók:
1230 g grapefruit (filézett súly)
108 g cukor
8,2 g Sosa Gelespessa
csipet só
Elkészítése:
Kifilézem a grapefruitjaimat: a héját levágom alul és felül, majd körben a hártyával együtt, hogy a gyümölcshús látszódjon. A hártyák mentén bevágom, majd kiforgatom a cikkeket.
Az üvegekbe rendezem a gyönyörű, szép, egész filék egy részét. Körülbelül háromnegyed részig töltöm velük az üvegeket.
A turmixgép pengéi közé dobom a gyümölcshús megmaradt részét, ami ebben az esetben 540 g. Ehhez a mennyiséghez számoltuk a receptben található cukor és Sosa Gelespessa mennyiségét.
Enyhén sózom, beleteszem a cukrot.
Hozzáturmixolom a Gelespessa-t is.
Az üvegekben elosztott gyümölcshúsra öntöm a pürét.
A lezárt üvegeket vízfürdőbe helyezem, forrponton tartom 40-45 percen keresztül, hagyom kihűlni a vízben. Így sokáig elállnak a polcon.
Friss, ropogós, vajjal hajtogatott croissant-t pakoltunk meg vele.
én rajongok a grapefruitért, zseniális ez a befőtt.
@Borzasztó Károly: Köszönjük.