Medvehagymás krumplifőzelék lazaccal

Medvehagymás krumplifőzelék lazaccal

17_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Már ébredezik a kert végében a medvehagyma, láttam, hogy a piacon is lehet már kapni, így végre ismét aktuálissá vált ez a recept, amit már közel egy éve őrzök. Biztos, hogy ebben a szezonban is el fogjuk készíteni, hiszen egyszerű, de mégis különleges fogás. 

A krumpli a sütőben sült, így nem esik szét, lágyan körbeveszi a selymes, élénk zöld medvehagyma mártás. Ízben és színben is remekül passzol hozzá a lazac. Ha a kertben terem medvehagyma, bátran használható a virágzat is, hiszen remekül mutat a tányéron, a méz és a fokhagyma íz egyszerre van jelen benne. 

01_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Hozzávalók:

8 db közepes méretű burgonya
200 g lazac
2 szál újhagyma
1 db paprika
12 szál medvehagyma
2 gerezd fokhagyma
2 db babérlevél
200-250 g tejszín
20+20 g vaj
néhány csepp citromlé
olívaolaj
víz

bors

Elkészítése:

Megmosok 6 db krumplit és tepsibe teszem. Löttyintek rájuk egy kevés olívaolajat, sózom, borsozom. 180 fokos sütőben 45-60 perc alatt megsütöm.

02_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Egy fazékban megmelegítek egy evőkanálnyi olívaolajat és 20 g vajat. 

03_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Beledobom a babért, a karikára vágott újhagymát, a fokhagymát és a kockára vágott paprikát.

04_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Enyhe pirítás következik.

05_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

A maradék 2 db krumplit megpucolom, megmosom és kockára vágva mehet a piruló zöldségekre.

06_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Sózás és borsozás következik, majd felöntöm annyi vízzel, amennyi éppen ellepi.

07_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Mindennek puhára kell főnie, aztán átszedem egy magas falú edénybe.

08_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Hozzáteszem a medvehagymát.

09_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Öntök rá tejszínt, és rúdmixerrel pürésítem.

10_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Krémes, világoszöld mártást kapok, amit ízesítek még sóval, ha szükséges, majd felforralok. 

11_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Hozzáadom a megsült, megpucolt és karikára vágott krumplit.

12_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Néhány csepp citromlével ízesítem, tálalásig melegen tartom.

13_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

A lazac bőrét eltávolítom. Körülbelül 2*2 centis darabokra vágom a halat, sózom és borsozom.

14_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Forró serpenyőben, kevés olívaolajon megsütöm.

15_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Amikor majdnem teljesen kész dobok rá egy egy kevés vajat.

16_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

A medvehagymás krumplifőzeléket a lazaccal és néhány medvehagymavirággal tálalom.

00_medvehagyma_krumpli_lazac.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük