Fokhagymás nyúlmáj polentával

Fokhagymás nyúlmáj polentával

0_nyulmaj_polenta.jpg

Húsállatként kezelni a nyulat életkor függő dolog, gyerekkoromban még eszembe nem jutott volna nyuszit enni, aztán később kóstoltam egyszer egy szalonnával tűzdelt vadnyulat, ami olyan finom volt, hogy rá kellett döbbennem, hogy egy kegyetlen húsevő vagyok.

A nyúlmájból remek állagú, mennyeien puha, krémes pecsenyét lehet sütni, a magas hőfokon, rövid ideig tartó hőkezelés kialakít egy pörzsréteget, de nem szárítja ki a májat. A mártást száraz roséval, spárgával készítettük. Az intenzív ízeket krémes polentával ellensúlyoztuk. Került a tányérra kovászolt egérdinnye is, aminek roppanóssága, savai frissítették az ízélményt. 

 

01_nyulmaj_polenta.jpg

Hozzávalók: 

500 g nyúlmáj
50 g sertészsír
2 gerezd fokhagyma
10-10 fej zöld és fehér spárgafej
150 g száraz rozé

bors

100 g polenta
750 g víz
65 g tejföl
65 g mascrapone

kovászolt egérdinnye
kapor

Elkészítése: 

A vizet felforralom, beleszórom a kukoricadarát, sózom és néhány percig forralom. 

03_fasirt_polenta.jpg

Lefedve állni hagyom fél órát, majd belekeverem a mascarponét és a tejfölt. (Ha szükséges, tálalás előtt picit rámelegítek.)

04_fasirt_polenta.jpg

Zsírt melegítek a máj megsütéséhez. 

02_nyulmaj_polenta.jpg

Beleszórom a fokhagyma karikákat. 

03_nyulmaj_polenta.jpg

A forró serpenyőbe teszem a megtisztított nyúlmájakat.  

04_nyulmaj_polenta.jpg

Enyhén sózom, mindkét oldalon pirosra sütöm. Gyorsan dolgozom, nem hagyom, hogy a máj kiszáradjon. 

05_nyulmaj_polenta.jpg

Enyhén borsozom. 

06_nyulmaj_polenta.jpg

Kiszedem a serpenyőből a májakat, és tálalás előtt 1-2 percig pihentetem.

07_nyulmaj_polenta.jpg

A spárgafejeket a serpenyőbe dobom, összeforgatom a serpenyőben maradt fokhagymával.

08_nyulmaj_polenta.jpg

Felöntöm a roséval. Addig főzöm a folyadékot, ameddig a mártás egy picit besűrűsödik, ennyi idő elég a spárgának is, hogy éppen kellően roppanós maradjon.                          

09_nyulmaj_polenta.jpg

Néhány pillanatra beledobom a kovászolt egérdinnyéket is. 

10_nyulmaj_polenta.jpg

Következhet a tálalás, a májakat a polentára helyezem. 

11_nyulmaj_polenta.jpg

Jöhet a mártás, a spárga és az egérdinnyék. 

12_nyulmaj_polenta.jpg

Néhány levél friss kapor kerül még a tetejére.  

20_nyulmaj_polenta.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük