Ha van étel, ami egy az egyben megtestesíti azt a bizonyos menza ízt, akkor az a bácskai rizses hús. Hosszú évek óta nem készítettük, nem ettük, így olyan finomnak éreztük, mint a napköziben egy péntek délután.
Kísérőként finom, ropogós káposztasaláta járt hozzá.
Hozzávalók:
A bácskai rizses húshoz:
45 g + 20 g zsír
60 g vöröshagyma
3 g fokhagyma
6 g fűszerpaprika
420 g sertéscomb
120 g zöldpaprika
60 g paradicsom
180 g rizs
400 g + 50 gvíz
só
A káposztasalátához:
450 g fejes káposzta
18 g ecet
15 g só
18 g olaj
12 g kristályckor
6 g köménymag
Elkészítése:
A káposztasalátával kezdek, mert annak jót tesz, ha áll egy keveset. Végtelenül egyszerű, a káposztát vékony csíkokra gyalulom. Összekeverem az összes többi hozzávalóval, és beteszem a hűtőbe.
Következik a bácskai. Egy lábosban, a 45 g zsíron jól megpirítom a kisebb kockákra vágott vöröshagymát. Rászórom a fűszerpaprikát és a fokhagymát, majd 1-2 keverés után az apró kockára vágott paradicsomot és paprikát. Öntök az alapra fél deci vizet, amit teljesen elforralok róla. Jöhet a felkockázott hús, amit szintén megpirítok, sózom, majd a saját levében félpuhára párolom.
A rizst átmelegítem a 25 g zsíron, majd a pörkölthöz adom. Felöntöm a 400 g vízzel, felforralom, majd lefedve 180 fokos sütőbe teszem 35-40 percre. Villával átmozgatom, és már tálalok is.
Végre egy szépen fotózott blog; köszi!!!
ez valami csodálatos. Talán a legfinomabb étel volt a menzán.