
A hűvösebb estéken nincs is jobb, mint egy forró leves, előszeretettel nyúlunk ilyenkor nagy klasszikusokhoz, melyek a gyerekkorunk ízeit, emlékeit idézik. Íme egy zöldborsóleves recept, melyhez vajas galuska dukál.

Hozzávalók:
A leveshez:
400 g zöldborsó
40 g vaj
1 szál sárgarépa
60 g zellerszár
750 g alaplé (zöldség)
petrezselyem
só
Vajas galuskához:
1 db tojás (M)
20 g vaj
40 g liszt
só
Elkészítése:
A sárgarépát kockára vágom, néhány perc alatt átpárolom a vajon.

Hozzáadom a borsót, amit szintén 1-2 percig párolok.

Ugyanúgy járok el a kockákra vágott szárzellerrel is.

A zöldségeket sózom.

Jöhet az alaplé, amelyben készre főzöm a zöldségeket.

A legvégén kerül a levesbe a petrezselyemzöld.

A vajas galuskához a tojást egy tálba töröm.

Hozzáöntöm az olvadt, de nem meleg vajat.

Sózom.

Simára keverem az egészet a liszttel. Hagyom állni minimum 15 percig.

A galuskákat két kiskanál segítségével megformázom, forró sós vízben megfőzöm. A víznek nem kell lobogva forrnia, lassan fűzöm a galuskákat, hogy átpuhuljon, de ne essen szét.

A levest a vajas galuskával tálalom.

