Régóta forgattuk a fejünkben, hogy készítünk sushit. Összefutottunk bevásárlás közben néhány szelet jóképű vörös tonhallal, egy csomag hazai zöld spárga is bekéredzkedett a kosarunkba, valamint egy csokor mizunát is találtunk egy árusnál hozzá. Nincs sok tapasztalatunk sushi készítésben, ezért utánaolvastunk néhány dolognak, megnéztük néhány aranykezű mester bemutatóját, és belevágtunk. Mivel a tonhal, amit kaptunk közel sem volt sushi minőségű, ezért azt találtuk ki, hogy néhány órára cukros, sós, koriandermagos, borsos keverékbe temetjük, azaz egy savmentes marinálási eljárást alkalmazunk. Így a sav nem marja meg, halhús megőrzi a szép élénk színét.
Hozzávalók:
A halhoz:
400 g vörös tonhal
3 evőkanál cukor
6 evőkanál só
2 gerezd fokhagyma
1 teáskanál koriandermag
1 teáskaanál színes bor
2 evőkanál meggy pálinka
A rizshez:
500 g sushi rizs
1000 g víz
100 g rizsecet
40 g kristálycukor
5 teáskanál só
Az összeállításhoz:
nori lapok
250 g zöld spárga
wasabi
pirított szezám
mizuna
friss citromlé
Elkészítése:
Elkészítem a rizst a sushihoz. Váltott hideg vízzel addig mosom a rizst, míg a víz szinte teljesen tiszta, keményítőmentes nem lesz. Kétszeres mennyiségű vízzel felteszem főni, hagyom felforrni, kb. 8 percig lassú tűzön főzöm, óvatosan átkeverem és hagyom pihenni 10 percig.
Ez idő alatt elkészítem a sushi ecetet. Összefőzöm a rizsecetet, a cukrot, a sót, de nem forralom hosszan.
Még melegen belekeverem a megfőtt rizsbe. Óvatosan kevés mozdulattal, de jól összeforgatom. Hagyom kihűlni.
Elkészítem a savmentesen marinált vörös tonhalat.
Összekeverem a cukrot, a sót, a kockázott fokhagymát.
A pár mozdulattal megvágott fűszereket is hozzáadom.
Jól bedörzsölöm, befedem vele a halat.
Az egész pácréteget eláztatom meggypálinkával. Hűtőszekrénybe teszem.
A pácolás ideje alatt néha megforgatom a szeletet.
12 óra elteltével kiveszem a halat a pácból, szinte teljesen szárazra törölöm, és szeletelésig hűtőszekrénybe teszem.
Előfőzöm a spárgarügyeket, enyhén cukros, sós vízben. A spárgarügyek fás részét letöröm és a forrásban lévő vízbe dobom. Pár pillanat és kész.
Jeges vízben, hirtelen kihűtöm. Így élénk színű és roppanós marad. Minden kész a sushi feltekeréséhez.
A tekerőszőnyegre teszek egy norilapot. Egyenletesen elterítem rajta a rizst.
Egy vékony wasabi réteget húzok a közepére.
Ráteszem a halszeleteket.
Néhány levél mizuna is kerül bele.
Pörkölt szezámkeveréket szórok rá.
A szárazra törölt spárgarügyek is a rizsrétegre kerülnek. A halra friss citromlevet csepegtetek.
A tekerőszőnyeg segítségével jó szorosan feltekerem, és megformázom a rudat.
Egyforma szeletekre vágom.
Deszkára teszem a kész tekercseket.
Szója és terijaki szószt adok mellé mártogatósnak.
Igazán finom lett, elsőre nem rossz.
Nagyszerű pénzkereseti lehetőségek, fotózással, forditással, sorozat és kép feltöltéssel, facebook profillal és minden mással: http://www.internetespenzkereses.info/