Egy cukrászműhelyben megkóstoltam egy „kandírozott vegyes gyümölcs” feliratú doboz tartalmát. Meglepően egyforma, inkább rossz mint jó íze volt minden kockának színfüggetlenül. Az okát kutatva, elolvastam az összetevőket a dobozra ragasztott matricán, rögtön megértettem mi is a probléma: háromféle ételfesték, cukorféleségek és DINNYEHÉJ. Mekkora üzlet! Gyermekkoromban, Békésben az állatoknak adtuk a dinnyehéjat. A disznó egyben szerette ropogtatni, a kacsáknak finomra vágva adtuk, a csirkék elé kukoricadarával keverve került. És íme, az üzleti érdek kandírozott gyümölcskeverékké emelte ezt a takarmányt, amivel nincs is baj, de azzal nem tudtam mit kezdeni, hogy az íze nem volt jó. Elhatároztam, hogy elkészítem úgy, hogy festékmentes és finom legyen. És nem keresztelem át, hanem kandírozott dinnyehéj lesz a neve. Íme.
Hozzávalók:
600 g dinnyehéj
víz
600 g kristálycukor + 100 g a forgatáshoz
50 g ecet (20%)
1/2 citrom leve
2 g citromsav
só
Elkészítése:
Az édes, puha részeket leettük a dinnyehéjról.
A külső, zöld héjat eltávolítom egy hámozóval.
2x2cm-es kockákra vágom.
Ráöntök 700 g vizet.
Beleöntöm az ecetet, és 5 perc alatt előfőzöm.
Leöntöm róla az ecetes vizet és hideg vízben áztatom 10 percen át.
Leszűröm.
Mehet egy fazékba a 600 g cukor és a 200 g víz, felforralom és beleszórom a lecsöpögtetett dinnyekockákat.
Enyhén sózom, beleteszem a citromsavat is.
40 percen át lassú tűzön főzöm. Félreteszem egy napra pihenni, és ismét főzöm a forrástól számított 10 percen keresztül. Ismét egy napig pihentetem, újabb 10 perc főzés, az utolsó percekben teszem bele a citromlevet.
A harmadik főzés után ilyen szép, tiszta szirupot, és remek állagú dinnyekockákat kapok.
Ilyen szép áttetszőek a kockák.
Üvegbe téve sokáig eláll. Mártásokhoz, süteményekhez, krémekhez bármikor felhasználható.
Szűrés és lecsepegtetés után remek nassolnivalóvá varázsolható.
Kristálycukorba forgatva különleges csemege.
Gyerekkori emlékeket ébresztettél bennem!!!
@Andrass9: Remélem csak jókat. 🙂