Almás, chilis csirke

Almás, chilis csirke

01_almas_csirke.jpg

A csirke egészben sütése nem nagy tudomány, arra viszont érdemes odafigyelni, hogy ne száradjon ki és jó ízes legyen. A kiszáradástól védi a húst a vaj, amit a bőre alá juttatunk. A fokozott ízélményről pedig ebben az esetben az almás, karamellás chili szósz gondoskodik. A hús nem lesz tolakodóan csípős, inkább csak enyhén, ráadásul az üde alma íz frissít az ételen, kitűnő összhangban vannak az összetevők. Egy egyszerű krumplipürével tálaltuk, amit görög joghurttal készítettünk el.

Hozzávalók:

1 db csirke
80 g vaj
2 üveg Foolchili – bhut jolokia alma & karamell szósz
2 db golden alma
100 g száraz fehérbor (pl. Irsai Olivér)
fahéj

Elkészítése:

Egy üvegnyi chili szószt összekeverek a vajjal.

02_almas_csirke.jpg

Sózom.

03_almas_csirke.jpg

A csirkét kívül és belül is sózom, majd a bőre alatt egyenletesen eloszlatom a vajas keveréket, hogy jusson a mellre és a combokra is.

04_almas_csirke.jpg

A hasüregében elhelyezek 2 db negyed almát.

05_almas_csirke.jpg

Aláöntöm a bort.

06_almas_csirke.jpg

180 fokra előmelegített sütőbe teszem a csirkét. A csirke méretétől függően 60-90 perc alatt készül el. Húshőmérővel tanácsos ellenőrizni a vastagabb részeknél. Ízlés kérdése, de 74-82 fok között legyen a hőmérséklete, a tű kihúzását követően, a húsból kicsorduló lé, legyen tiszta. 

A csirkét aztán megkenegetem még egy kis chili szósszal, és visszatolom a sütőbe 5 percre.

07_almas_csirke.jpg

Nagyon guszta lett, hagyom pihenni 15 percet.

08_almas_csirke.jpg

A csirkéből kisült vajas szafton átpárolok 1,5 meghámozott, felkockázott almát. Pici sóval és egy nagyon kevés fahéjjal ízesítem.

09_almas_csirke.jpg

Görög joghurtos krumplipürével tálalom.

10_almas_csirke.jpg

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük