Gyönyörű, friss fejtett babot láttam meg a piacon, amitől azonnal bevillantak a vákuumzacskóban pihenő füstölt csirkemellek és a kovászos uborkás üveg a hűtőben, aminek alig lézeng egy-egy uborka az alján. Egy pillanat alatt összeállt a fejemben egy üde, savanykás őszi bableves egy kis répával, petrezselyemgyökérrel, cukkinivel és karalábéval. Ahogy hazaértem neki is láttam. Íme a recept.
Hozzávalók:
1 evőkanál kacsazsír
2 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
250 g fejtett bab (friss)
300 g füstölt csirkemell (helyettesíthető bármilyen főtt, füstölt hússal)
2 kisebb szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
fél fej karalábé
4 db bébi cukkini
2-3 babérlevél
1750 g alaplé (szárnyas)
500 g kovászos uborka leve
tejföl
petrezselyem
bors
só
Elkészítése:
A kacsazsírt felmelegítem.
Enyhén megpirítom benne a közepes kockára vágott hagymát.
Rövid ideig pirítom a fokhagymával is.
Rádobom a friss fejtettbabot.
Felöntöm az alaplével.
Beledobom a babért. Éppen csak gyöngyöztetve főzöm körülbelül 60 percig, amíg a bab már majdnem megpuhult.
Beleteszem a házi füstöl csirkemell szeleteket. Néhány percig főzöm.
Jöhetnek puhulási sorrendben a zöldségfélék: a nagy kockára vágott fehérrépa, kis főzés után karalábé, ha újra felforrt, akkor a sárgarépa.
Amikor már majdnem puha minden alkotórész a levesemben, beleöntöm a leszűrt kovászos uborka levet.
Ha újra felforrt, beleszórom a karikára vágott bébi cukkinit.
Végül a nem túl apróra vágott petrezselyem is a levesbe kerül.
Borsozom, és sózom is, ha nem lenne elég sós az uborka levétől.
Tálaláskor tejfölt csurgatok bele, és friss petrezselyem levelekkel díszítem.
Eszembe nem jutott volna kovászos uborka levével ízesíteni babos levest, pedig adja magát. Tök jó ötlet!