Gombás rántotta

Gombás rántotta

00_gombas_rantotta.jpg

Nagy szerencsénk volt, kiváló alapanyagokhoz jutottunk egy termelői piacon. Friss, szabadtartásból származó tojást, szabadtartású mangalicából készült sózott szalonnát és süngombát vásároltunk. Ugyan a vásárláskor még nem tudtuk, hogy mi sül ki a finomságokból, de alig vártuk, hogy legyen egy kis időnk az alkotásra. Végül is úgy döntöttünk, hogy nem cizelláljuk agyon, egy egyszerű gombás rántottát készítettünk, érvényesülni hagyva ezeket a remek élelmiszereket. 

A rántotta titka, hogy nem szabad hagyni, hogy túlsüljön a tojás, akkor az igazi, ha krémes az állaga, szinte szétolvad a szájban. Egy szelet pirítós is jól jöhet egy kis tunkolásra.

01_gombas_rantotta.jpg

A süngombát Szondi Kristóf gombatermesztéssel foglalkozó nyíregyházi termelőtől vásároltuk. 

„A süngomba első ránézésre úgy néz ki, mintha egy bozontos állat lenne, vagy mint egy Kínában őshonos majomfaj képviselője, ezért a kínaiak „majomfej gombának” is nevezik. A fehér illetve krémszínű puha tüskékkel borított gomba különleges kinézete ihlette a „süngomba” vagy „oroszlánsörény gomba” nevet is. Ennek a gyógygombának nem csak a kinézete különleges, hanem az íze is kitűnő, amelyet annak a 32 féle aromaanyagnak köszönhet, amit tartalmaz.”

A süngombáról bővebben Kristóf weboldalán olvashattok.
02_gombas_rantotta.jpg

Hozzávalók (1 főre):

3 db szabadtartásból származó tojás
125 g süngomba
25 g sózott mangalica szalonna
10 g tejszín (30%)
10 g vaj
néhány szál metélőhagyma
pirított hagymakocka

bors

Elkészítése:

A szalonnát apró téglatestekre vágom.

03_gombas_rantotta.jpg

Serpenyőben elkezdem pirítani a szalonnát, a kiolvadt zsír túl sok lenne, így körülbelül a felét átkanalazom egy tálkába.

04_gombas_rantotta.jpg

A süngombát felszeletelem. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy a kis „szőrök” egy része a deszkán végezze. Ezeket összegyűjtöm, és a tálaláskor fogom használni, hiszen a süngomba nyersen is nagyon finom.

A gombát a szalonnára dobom, magas lángon 3-4 perc alatt átpirítom.

05_gombas_rantotta.jpg

A tojásokat egy lábosba ütöm. Hozzáadom a vajat. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve készítem el a rántottát.

06_gombas_rantotta.jpg

Sózom.

07_gombas_rantotta.jpg

A legutolsó mozzanat, hogy lehúzom a tűzről, és átkeverem a tejszínnel. 

08_gombas_rantotta.jpg

Ezen a képen remekül látszik a kívánt lágy, krémes állag.

09_gombas_rantotta.jpg

Jöhet a tojásra a pirított gomba, amelyre tekerek egy pici borsot, és szórok rá a pirított hagymából.

10_gombas_rantotta.jpg

A tojásra szórom a félretett süngombát.

11_gombas_rantotta.jpg

Végül az apróra vágott metélőhagyma is a tányérra kerül, frissítve az ízeket és a látványt egyaránt.

12_gombas_rantotta.jpg

Egy szelet pirított rozskenyér az igazi hozzá.

13_gombas_rantotta.jpg0

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük