Nagy szerencsénk volt, kiváló alapanyagokhoz jutottunk egy termelői piacon. Friss, szabadtartásból származó tojást, szabadtartású mangalicából készült sózott szalonnát és süngombát vásároltunk. Ugyan a vásárláskor még nem tudtuk, hogy mi sül ki a finomságokból, de alig vártuk, hogy legyen egy kis időnk az alkotásra. Végül is úgy döntöttünk, hogy nem cizelláljuk agyon, egy egyszerű gombás rántottát készítettünk, érvényesülni hagyva ezeket a remek élelmiszereket.
A rántotta titka, hogy nem szabad hagyni, hogy túlsüljön a tojás, akkor az igazi, ha krémes az állaga, szinte szétolvad a szájban. Egy szelet pirítós is jól jöhet egy kis tunkolásra.
A süngombát Szondi Kristóf gombatermesztéssel foglalkozó nyíregyházi termelőtől vásároltuk.
„A süngomba első ránézésre úgy néz ki, mintha egy bozontos állat lenne, vagy mint egy Kínában őshonos majomfaj képviselője, ezért a kínaiak „majomfej gombának” is nevezik. A fehér illetve krémszínű puha tüskékkel borított gomba különleges kinézete ihlette a „süngomba” vagy „oroszlánsörény gomba” nevet is. Ennek a gyógygombának nem csak a kinézete különleges, hanem az íze is kitűnő, amelyet annak a 32 féle aromaanyagnak köszönhet, amit tartalmaz.”
A süngombáról bővebben Kristóf weboldalán olvashattok.
Hozzávalók (1 főre):
3 db szabadtartásból származó tojás
125 g süngomba
25 g sózott mangalica szalonna
10 g tejszín (30%)
10 g vaj
néhány szál metélőhagyma
pirított hagymakocka
só
bors
Elkészítése:
A szalonnát apró téglatestekre vágom.
Serpenyőben elkezdem pirítani a szalonnát, a kiolvadt zsír túl sok lenne, így körülbelül a felét átkanalazom egy tálkába.
A süngombát felszeletelem. Ilyenkor elkerülhetetlen, hogy a kis „szőrök” egy része a deszkán végezze. Ezeket összegyűjtöm, és a tálaláskor fogom használni, hiszen a süngomba nyersen is nagyon finom.
A gombát a szalonnára dobom, magas lángon 3-4 perc alatt átpirítom.
A tojásokat egy lábosba ütöm. Hozzáadom a vajat. Alacsony lángon, folyamatosan kevergetve készítem el a rántottát.
Sózom.
A legutolsó mozzanat, hogy lehúzom a tűzről, és átkeverem a tejszínnel.
Ezen a képen remekül látszik a kívánt lágy, krémes állag.
Jöhet a tojásra a pirított gomba, amelyre tekerek egy pici borsot, és szórok rá a pirított hagymából.
A tojásra szórom a félretett süngombát.
Végül az apróra vágott metélőhagyma is a tányérra kerül, frissítve az ízeket és a látványt egyaránt.
Egy szelet pirított rozskenyér az igazi hozzá.
0